Cuby’s Groeten uit Grollo deluxe dubbele editie
Door op 10 juni 2011

Band: Cuby & The Blizzards
Album_title: Groeten uit Grollo (deluxe edition)
Genre: Roots
Label: Phonogram

Het album Groeten uit Grollo van Cuby & The Blizzards uit 1967 is in verband met de 70ste verjaardag van Cuby zanger/voorman Harry Muskee uitgekomen in een fraaie deluxe dubbel editie. Groeten uit Grollo is wellicht het beste blues album ooit door een Nederlandse band gemaakt.

Vanaf het moment dat Cuby & The Blizzards, geformeerd in het Drentse Grolloo, met Desolation in 1966 hun eerste album hadden afgeleverd verkreeg de band een legendarische status. Niet alleen in Nederland maar zeker ook in het buitenland werden de eigen bluessongs en de Cuby interpretaties van bekendere blues originals op waarde geschat. Niet alleen de geweldige stem van Muskee maar zeker ook het fabuleuze gitaarspel van gitarist Eelco Gelling bleken daarvan de basis te zijn.

Reeds een jaar later werd met de Amerikaanse pianist Eddie Boyd als gastmuzikant binnen de band, het album The Blizzards & Eddy Boyd – Praise The Blues opgenomen en uitgebracht. Het was in datzelfde jaar dat ook Herman Brood deel van de band ging uitmaken. In de eigen oefenruimte/studio in een deel van een boerderij in Grolloo, werd vervolgens ook de basis gelegd voor het fameuze album Groeten uit Grollo. De band wist in 8 songs het beste in zichzelf boven te halen. Gedreven bluessongs met een excellent spelende band met tijdloze bluessongs die voor geen buitenlandse band onder deed. Het album had in Another Day, Another Road een hit.

Met de verjaardag van Harry Muskee wordt Groeten in Grollo nu, na veel eerdere heruitgaven, in een dubbele editie uitgebracht, Naast het reguliere, geremasterde, album bevat deze dubbele deluxe uitgave ook een DVD met daarop de aflevering van Classic Albums. Dit programma werd in 1997 opgenomen en laat op een fraaie wijze de ontstaansgeschiedenis zien van dit album. Nu gestoken in een mooie digipack is er nu ook aandacht besteed aan het boekje. Zo schreef Johan Derksen (die zelfs korte tijd manager van de band was) een voorwoord en zijn er mooie plaatjes in terug te vinden.

Tracklisting Cuby & The Blizzards – Groeten uit Grollo:

  1. Another Day, Another Road
  2. The Big Bell
  3. Somebody Will Know Someday
  4. So Many Roads
  5. King Of The World
  6. Baby Please Don’t Go (Back To New Orleans)
  7. No Shoes
  8. Another Land

DVD

Classic Albums – Groeten uit Grollo (1997)