Craig Moreau – A Different Kind Of Train
Door op 22 januari 2019

Artiest: Craig Moreau
Album_title: A Different Kind Of Train
Genre: country, singer-songwriter
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
A Different Kind Of Train Craig Moreau
4
4

Het heeft even geduurd maar nu is het zover, de derde langspeler van Craig Moreau is uit. De in Calgary, Alberta residerende muzikant was voordien jarenlang actief in als songwriter in Nashville. Na een tijdje besluit hij zijn songs zelf op te nemen, dat gebeurt een eerste keer in 2001 met Every Now and Then.  Familiale omstandigheden houden Moreau enkele jaren uit de muziekwereld. In 2014 komt hij aanzetten met nieuw werk. The Daredevil Kid neemt hij op met producer Mark Hallman in Austin en plaatselijke sessielui als Gurf Morlix, Kim Deschamp en Andre Moran.

Een jaar  later keert hij terug naar de Crongress House Studio om  er met multi-instrumentalist Hallman, enkele songs in te blikken. De pedalsteel van Deschamp en gitaar van Moran is opnieuw te horen in voortreffelijke songs, meestal opgebouwd rond verhalend balladewerk. Moreau debiteert dat met zijn klassieke, wat verweerde countrytimbre, ondersteund door de gebruikelijke harmoniezang, bijzonder behaaglijk. Another Fence To Mend, Old Shadows Left Behind en bovenal de weemoedige afscheidssong Missing You In Texas illustreren Moreau’s lyrisch vakmanschap.

Ondersteund door Harman’s sfeervolle harmonica zingt hij “This is a different kind of train song” in de titeltrack. Het in country bijzonder populaire ‘railroad’ thema komt eveneens aan bod in The L&N Don’t Stop Here Anymore van Jean Ritchie , later opgepikt doot Johnny Cash en Michelle Shocked.  Moreau brengt eveneens een mooie op knappe snarenpicking evoluerende versie.

Het is een van de songs die hij samen met zijn vaste roadband opnam. Off The Rack dat verdienstelijk verder borduurt op Billy Joe Shaver’s  Georgia On A Fast Train en het bluesy The Old Man And The Fiver komen eveneens onder hoede van Leeroy Stagger in zijn Rebeltone Ranch Studio in Alberta tot stand. Dit trio is een mooie aanvulling op het meer intimistische tijdloze troubadourswerk van deze veelzijdige Canadese countryman die beslist meer aandacht verdient.

Tracklisting A Different Kind Of Train:

  1. Off The Rack
  2. The Best Of Me
  3. Another Fence To Mend
  4. The L& N Don’t Stop Here Anymore
  5. A Different Kind Of Train Song
  6. The Muse
  7. The Old Man and The Fiver
  8. Shadows Left Behind
  9. Thirsty Soul
  10. Missing You In Texas