Cousin Harley – B’hiki Bop
Door op 04 oktober 2013

Band: Cousin Harley
Album_title: B'hiki Bop
Genre: Roots, blues, western swing, jazz, country
Release_date: 04/11/2013
Label: Little Pig Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3196733
B'hiki Bop Cousin Harley
4.5
4.5

Innovatie en vernieuwing zijn in mijn ogen nogal overschatte begrippen en ook nog aan inflatie onderhevig. Iedereen klopt zich vandaag de dag op de borst over zijn of haar ‘innovatieve kracht’. Nergens hebben ze dit zo goed door als in de wereld van de country, rockabilly en wat we graag op één hoop vegen als ‘Americana’. Daar treffen wij ook het Canadese trio Cousin Harley aan.

“Wauw, dit is knap!” en “daar is een elektrische gitaar nu voor bedoeld” waren de eerste gedachten die me te binnen schoten toen ik dit cd’tje opzette. Volledig instrumentaal gaan Paul Pigat, die duidelijk hoorbaar de Gretsch-gitaar vereert, en zijn kompanen Keith Picot (staande bas) en Jesse Cahill (drums) dertien nummers lang, een goed half uur tekeer op hun eerste cd.

Het begint met rockabilly, maar als je even niet oplet slaan ze af richting surf, psychobilly, jump blues, western swing, jaren 40 jazz, filmmuziek, country en zelfs Hawaiian-stijl. In een ommezien schakelen ze over op een ander subgenre of verandert de beat, maar voordat je het door hebt zijn ze weer al terug in het gareel, om plots weer een ander zijpad te kiezen.

De riffjes, loopjes, akkoordenprogressies en solo’s die Pigat uit zijn Gretsch tovert – hij bedankt zelfs Fred Gretsch op de hoes – zijn razendsnel, swingend, zonder pauze of haperingen en adembenemend virtuoos. Op één zo’n loopje van Pigat moet ik zeker een half jaar oefenen. Een Nederlandse fan had het na een show in ons land over de ‘Motorhead van de rockabilly’. Zit iets in, al zou ik eerder denken aan de Rush van de rockabilly, gezien de virtuositeit en het gemak waarmee ze allerlei stijlen en rare breaks aan elkaar breien. Geen moment vernieuwend of origineel vermoed ik, maar het is een heerlijk plaatje en klaar voordat je d’r erg in hebt. Een muzikale rollercoaster, om maar eens een oud, maar passend cliché van stal te halen. De luisteraar holt er hijgend, doch tevergeefs achteraan.

Pigat is als begeleider actief bij allerlei obscure en minder obscure artiesten, onder wie Jakob Dylan, en deed het voorprogramma van Brian Setzer’s Rockabilly Riot. Setzer is natuurlijk een reus; iemand om wie je niet heen kunt. Maar met zijn eigen trio laat Pigat horen dat hij in niemands schaduw hoeft te staan. Muzikale acrobatiek in optima forma!

Tracklisting B’hiki Bop:

 1. Rigby’s Romp
 2. Winkle Picker
 3. Chicken Feed
 4. Dreamin’ Of You
 5. 4 Wheels 9 Lives
 6. Catchin’ The Break
 7. Zwack
 8. Dirty Saddle
 9. B’hiki Bob
 10. Weasel In The Henhouse
 11. Southern Fried
 12. Main Street Breakdown
 13. The Bender Of El Swartho