Colter Wall – Colter Wall
Door op 31 mei 2017

Artiest: Colter Wall
Album_title: Colter Wall
Genre: country, folk
Release_date: 05/12/2017
Label: Young Mary's Record Co.
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3684948
Colter Wall Colter Wall
4
4

Nauwelijks 21 is Colter Wall maar wordt nu al ingehaald als de grote belofte door collega muzikanten als Lucinda Williams, Steve Earle steekt zijn bewondering evenmin onder stoelen of banken. Geheel terecht overigens, met zijn rauwe maar warm resonerende bariton en akoestische fingerpicking  brengt de jongeman tijdloze, ambachtelijke countryfolk die refereert aan het weidse prairielandschap van het Canadese Saskatchewan waarin hij opgroeide.

Walls epeetje Imaginairy Appalachian trok de aandacht van Nick Cave en Williams Ellis die Sleeping on the Blacktop prompt selecteerden voor de soundtrack van Hell Or High Water. Dat dit nummer zich naadloos inpast tussen songwerk van Waylon Jennings, Townes Van Zandt is geen toeval. Wall is onmiskenbaar door het outlaw repertoire geïnspireerd, hij brengt overigens een bijzonder indringende interpretatie van Van Zandt’s Snake Mountain Blues, terwijl Fraulein de song van Lawton Williams, eerder door Willie Nelson en Townes uitgevoerd hier in een pakkend duet  met Tyler Childers passeert.

Walls eigen werk klinkt met een sobere nagenoeg geheel akoestische begeleiding haast even meeslepend als dat van zijn illustere inspiratoren Thirteen Silver Dollar, het desolate Codeine Dream en Me and Big Dave dat zo lijkt weggelopen uit het repertoire van Kristofferson of Waylon Jennings zijn te koesteren pareltjes. Kate McCannon toont aan dat een genre als murder ballad anno 2017 nog bestaansrecht heeft. Even voorbij het totaal overbodige peptalk radiofragment WB’s Talkin skippen en je belandt terug in de authentieke sfeer van de western loner met de schitterende honky tonk ballade  You Look To Yours en Transcendent Ramblin’ Railroad Blues. Op 1 en 2 juni concerteert deze opmerkelijke, ondertussen in Kentucky residerende, ‘oude’ jongeling in de lage landen.

Tracklisting Colter Wall:

 1. Thirteen Silver Dollars
 2. Codeine Dream
 3. Me And Big Dave
 4. Motorcycle
 5. Kate McCannon
 6. WB’s Talkin
 7. Snake Mountain Blues
 8. You Look To Yours
 9. Transcendent Ramblin’ Railroad Blues
 10. Fraulein
 11. Bald Butte