Cody Canada & The Departed – This Is Indian Land
Door op 18 september 2011

Band: Cody Canada & The Departed
Album_title: This Is Indian Land
Genre: Roots, Country, Southern Rock, blues,
Release_date: 06/26/2011
Label: Blue Rose
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2962442
This Is Indian Land Cody Canada & The Departed
4
4

This Is Indian Land is het debuut van Cody Canada en zijn band The Departed. Een onbekende is de zanger en gitarist echter niet. Van 1994 tot 2010 was hij de frontman van Cross Canadian Ragweed (CRR), waarmee hij in 1998 debuteerde met het album Carney. De band bracht maar liefst zeven studio albums en drie live albums uit. In 2010 besloot Cody echter dat het tijd was om iets anders te gaan doen nadat één van de belangrijkste leden van CCR, Randy Ragsdale, te kennen gaf te moeten stoppen met de band. Zonder één van zijn medeoprichters kon CCR niet bestaan vond Cody. Samen met bassist Jeremy Plato richtte hij een nieuwe band op: The Departed. Samen rekruteerden ze gitarist Seth James, toetsenist Steve Littleton en drummer Dave Bowen.

Cody noemt hun sound Red Dirt muziek, waarmee hij refereert naar de kleur aarde die onder meer in Oklahoma en Texas voorkomt. Hoewel het vijftal opereert vanuit New Braunfels in Texas, blijft de blues rocker terugverlangen naar Oklahoma. Oorspronkelijk komt hij uit Yukon, maar ging vanaf zijn zestiende op zoek naar een nieuwe muzikale horizon en kwam zo terecht in Stillwater, Oklahoma. Hij vond daar zijn thuis tussen creatieve muzikanten die muziek maakten wat hem voor de rest van zijn leven bij zou blijven. Hij maakte er onder meer kennis met Jimmy LaFave, Tom Skinner, Scott Evans en Bob Childers. Allemaal artiesten die eveneens een liefde voor ‘Red Dirt Music’ hebben.

Het Red Dirt thema is op This Is Indian Land goed te horen: een krachtige mix van country, Southern rock, blues, boogie en folk, met snoeiharde gitaren. Muziek met een ‘attitude’. De bijna zeventig minuten durende cd is een eerbetoon aan Oklahoma en haar singer-songwriters en bevat dan ook covers van de hiervoor genoemde artiesten (echter niet van LaFave, die van origine een Texaan is). Ook staan er covers op van onder meer J.J. Cale, Leon Russell en Kevin Welch, die overigens zelf meezingt met zijn eigen Kickin’ Back In Amsterdam. Dat het allemaal covers zijn stoort geenszins, iets wat ik normaal gesproken vaak wel verschrikkelijk vind. Het lijkt net alsof de heren van The Departed de songs zelf geschreven en gecomponeerd hebben omdat ze er volledig hun eigen draai aan gegeven hebben door middel van uptempo beats en rockende gitaren. Echter is er ook ruimte voor ballads als Ballad of Rosalie (het eerste lied waarmee Cody werd geconfronteerd in Stillwater) en andere melodieuze rustige nummers als het jazzy Water Your Own Yard en het soft rock nummer Skyline Radio.

Een echte knaller is Hold On Christian wat begint met een heel lange gitaarsolo en langzaamaan over gaat in snoeiharde psychedelische rock. Een krachtige en waardige afsluiter van een ijzersterke plaat waar Cody en zijn vrienden trots op mogen zijn. This is Indian Land staat als een huis.

Tracklisting This Is Indian Land:

 1. Call From Crouch
 2. Face On Mars
 3. Ballad Of Rosalie
 4. True Love Never Dies
 5. Home Sweet Oklahoma
 6. Make Yourself Home
 7. Long Way To Nowhere
 8. Call From Coop
 9. Starin’ Down The Sun
 10. Any Other Way
 11. Kickin’ Back In Amsterdam
 12. Water Your Own Yard
 13. Years In The Making
 14. If You’re Ever In Oklahoma
 15. A Little Rain Will Do
 16. Call From Skinner
 17. Skyline Radio
 18. Hold On Christian