Clementine – Special To Me
Door op 16 juni 2013

Album_title: Special To Me
Genre: Roots
Release_date: 06/09/2013
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 1027247
Special To Me
3.5
3.5

Een kapiteinsdochter noemt Clementine Volker zich. De 32-jarige Zuid-Hollandse moet haar vader al enkele jaren missen, maar de altijd feestelijke terugkeer van zijn zeereizen hebben op haar een blijvende indruk achtergelaten. Bij die gelegenheden werden de thuis gebruikelijke Franse chansons terzijde geschoven en maakten ze plaats voor de lievelingsmuziek van pa, de muziek uit Ierland.

Ierland speelt dan ook een belangrijke muzikale rol op Special To Me, de cd van Clementine die op zondag 9 juni in Renesse ten doop werd gehouden. Clementine werkte aan de plaat in België, waar de studio staat van Philip Mazure. Hij is dan ook de producer en arrangeur van de plaat, alsmede gitarist en achtergrondzanger op Special To Me. Naast het werk voor Clementine speelt hij in zijn eigen band Comas en werkte hij als sessiemuzikant inmiddels mee op zo’n honderd cd’s.

De andere muzikant waarmee Clementine al langer samenwerkt, is Siard de Jong, net als Masure een van de meest gevraagde muzikanten in de internationale folkscene.

Het drietal maakte, aangevuld met bassist Diego Nicolás Rodriguez (uit Colombo) en percussionist Ludo Stichelmeyer een overwegend melancholische cd. Van het spreekwoord ‘ze zee geeft, de zee neemt’ komt vooral het tweede gedeelte tot uitdrukking. Niet alleen in de sfeer van de muziek, maar ook in de teksten. Katrina Waves bijvoorbeeld is een song over de orkaan Katrina en de ellende die die heeft aangericht.

Eén song op het album heeft een positieve inslag, dat is Brand New Start, een snelle ‘jig’ met een tongbrekende tekst van het soort dat in Ierland in zo’n beetje elke kroeg avond aan avond wordt gezongen en gespeeld. Niet alleen daar trouwens, want Clementine maakt al zo’n tien jaar deel uit van de lokale folkscene in Brielle, op steenworp afstand van haar woonplaats.

Clementine schreef van de twaalf songs op Special To Me (de titel is na dertien nog steeds van toepassing op haar vriendje, vertelt ze) er tien samen met Math van Heck. Covers zijn er van Ready For The Storm van de Schotse singer-songwriter Dougie Maclean en van Natalie Merchant. Van deze Amerikaanse zangeres nam ze Motherland zeer overtuigend over. De stem van Clementine doet ook wel enigszins denken aan die van Merchant.

Het album Special To Me gaat als basis dienen voor een theatertour, Vitamine C, die vanaf komend najaar te zien zal zijn. “We zullen er dus nog wel wat nummers bij moeten schrijven,” aldus Clementine bij de albumpresentatie. Na drie kwartier is de koek immers op, meer nummers zijn er nog niet. Wat weinig wellicht voor een theaterconcert, voor een overtuigend debuutalbum meer dan voldoende. Al zou het voor een evenwichtig theaterconcert wel slim zijn in het nieuwe werk de melancholie even te laten voor wat die is en inspiratie te zoeken voor wat meer uptempo werk.

Tracklisting Special To Me:

 1. Makin’ It Your Song
 2. All With You
 3. Nothing I Can Do
 4. Walk Away
 5. Muddy Water
 6. Motherland
 7. Ready For The Storm
 8. Blind Love
 9. Brand New Start
 10. Special To Me
 11. Katrina Waves
 12. Chasing Memories