Cindy Bullens – Howling Trains And Barking Dogs
Door op 21 februari 2011

Artiest: Cindy Bullens
Album_title: Howling Trains And Barking Dogs
Genre: Roots, Country, Singer-songwriter
Release_date: 02/18/2011
Label: Blue Rose
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2876740
Howling Trains And Barking Dogs Cindy Bullens
3.5
3.5

Ook al zegt de naam Cindy Bullens je niets, de kans is reusachtig dat je ooit zeker drie nummers van haar hebt gehoord. Dat is namelijk het geval als je Grease hebt gezien. Voor deze filmhit uit 1978 zong Bullens drie nummers, die ook op de soundtrack verschenen. Daarvoor zong ze trouwens ook al als achtergrondzangeres bij Elton John.

In 1978 kwam ze met haar debuutalbum Desire Wire, een jaar later gevolgd door Steal The Night. Hierna besloot ze zich toe te leggen op het stichten van een gezin. Het was dan ook tien jaren wachten op haar volgende album (Cindy Bullens, 1989) en nog eens tien jaar op het album daarna (Somewhere Between Heaven And Earth, 1999). Dit laatste was een eerbetoon aan haar dochtertje Jessie dat in 1996 op 11 jarige leeftijd aan kanker was overleden, daarnaast een middel om dit grote verlies te verwerken.

Bullens ging vervolgens weer meer muziek maken. In 2001 kwam ze met Neverland en in 2005 met Dream #29. Dat ze binnen de muzikale wereld nog zeker meetelde, dat blijkt wel uit de muzikale ondersteuning van grote namen die ze kreeg. Dan gaat het om mensen als Bonnie Raitt, Lucinda Williams en Bryan Adams (op Somewhere Between Heaven And Earth), om Emmylou Harris, Steve Earle en John Hiatt (op Neverland) en om Elton John en Delbert McClinton op Dream #29.

Je zou denken dat ze met dit nieuwe album (dat vorig jaaral uitkwam in de VS) ook met nieuwe nummers komt. Dat is niet het geval, het gaat voornamelijk om nummers die ze schreef in de periode tussen 1990 en 1995.

In totaal staan er elf op Howling Trains And Barking Dogs. Belangrijkste ingrediënt is country, zoals op Labor of Love, met de mooie samenzang met Radney Foster. Soms gaat het zelfs naar de Bluegrass, zoals op The Misty Hills Of Tennessee. Toch zijn ook andere geluiden te horen: rockabilly op Whistles & Bells, boogiewoogie op I Didn’t Know en een meer popgeluid op In A Perfect World en op de prachtige ballad All My Angels.

Voor wie houdt van de muziek van artiesten als Mary Gauthier en Dayna Kurtz is dit album zeker een aanrader. Countryliefhebbers zullen zich sowieso geen buil vallen aan de aanschaf van Howling Trains And Barking Dogs. Als je dan al kritiek wilt leveren, dan kun je stellen dat Bullens een redelijk veilige weg bewandelt. Daarmee is het geheel misschien niet echt spannend, goed is het echter wel. En op meer dan voldoende momenten ook nog mooi!

Tracklisting Howling Trains And Barking Dogs:

 1. Love Gone Good
 2. Can’t Stop This Train
 3. In A Perfect World
 4. Labor Of Love
 5. All My Angels
 6. Whistles & Bells
 7. I Didn’t Know
 8. Everywhere And Nowhere
 9. Let Jesus Do The Talking
 10. The Misty Hills Of Tennessee
 11. Good And Being Gone