Chuck Prophet – Night Surfer
Door op 18 september 2014

Artiest: Chuck Prophet
Album_title: Night Surfer
Genre: Roots
Release_date: 09/18/2015
Label: Yep Roc Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3337794
Night Surfer Chuck Prophet
4.5
4.5

Zanger-gitarist en songschrijver Chuck Prophet is vooral bekend van de legendarische countryrockband Green on Red. Als gitarist is hij niet uit te vlakken, zonder dat hij zich verliest in virtuoos vertoon van kunnen en gelikt spel. Maar Prophet is vooral een ontzettend goeie songschrijver en dit is een heerlijke gitaarrockplaat met refreinen die nog dagenlang in je brein rond zingt.

Green on Red was een band uit de Paisley Underground, een scene die begin jaren tachtig in Los Angeles opgang maakte en weer geïnspireerd was op sixtiesbands als Love en The Byrds. Andere bands uit die scene waren Dream Syndicate, Rain Parade, The Bangles en The Long Ryders. Na Green on Red ging Prophet (52) solo verder en schreef hij ook nummers voor een keur aan artiesten, waaronder Solomon Burke, Peter Wolf en Kim Carnes.

Op zijn nieuwste soloalbum Night Surfer laat hij zijn zestiger- en zeventiger jaren-invloeden, rock ’n roll-verhalen en levenservaringen de vrije loop. Luister maar eens naar het schitterende Tell Me Anything of Truth Will Out (Ballad Of Melissa and Remy). Lekker rauwe open gitaar akkoorden à la Keith Richards (opener Countryfied Inner City Technological Man) en laidback-songstructuren in de Amerikaanse gitaarrocktraditie. Zijn zangstem is een tikje rauw en lekker lijzig en achteloos.

De nummers zijn bovendien rauw en soms indringend, maar ook mooi ruimtelijk opgenomen. De klank leeft en is niet dicht geproduceerd. Love Is The Only Thing is een geweldige afsluiter voor dit album, dankzij de nasale ‘vintage’ David Bowie-achtige gitaarriff en de cello, maar vooral vanwege het supermooie refrein.

Geen gezwam verder, maar kopen dit album!

 

Tracklisting Night Surfer:

 1. Countryfied Inner City Technological Man
 2. Wish Me Luck
 3. Guilty As A Saint
 4. They Don’t Know About You And Me
 5. Lonely Desolation
 6. Laughing On The Inside
 7. If I Was A Baby
 8. Ford Econoline
 9. Felony Glamour
 10. Tell Me Anything
 11. Truth Will Out (Ballad Of Melissa and Remy)
 12. Love Is The Only Thing