Christopher Paul Stelling – Itinerant Arias
Door op 05 mei 2017

Artiest: Christopher Paul Stelling
Album_title: Itinerant Arias
Genre: folkrock
Release_date: 05/05/2017
Label: Anti-
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3639992
Itinerant Arias Christopher Paul Stelling
3.5
3.5

Sinds zijn uit 2015 daterende debuut voor Anti is Christopher Paul Stelling, de man uit Brooklyn, zowat constant onderweg en draagt met zijn rauwe stem en akoestische maar energiek flitsende fingerpicking in sterk door  folk, country, blues, de hoekstenen Amerikaanse roots, beïnvloedde songwerk wereldwijd uit.

Veel tijd om in de studio te vertoeven blijft er niet over. Nauwelijks acht dagen had Stelling nodig om Itinerant Arias in te blikken. Dat gebeurde in tegenstelling tot vroegere, eerder spartaans geïnstrumenteerde werkstukken, met een volwaardige backingband. Vorig jaar in november was er al een voorproefje met Badguys een door de recente presidentsverkiezingen geïnspireerde protestsong. “Bad guys always win”, Stelling  braakt de woorden van dit vlammende pamflet zowat uit ondersteund door strijkers en wordt in een hectische aanzwellende finale omring met luidruchtig schetterende koperblazers.

De onderwerpen van de overige songs werden eveneens onderweg opgepikt en het zijn niet  bepaald  vrolijke thema’s die aangesneden worden in striemende passages, een onvermijdelijke gevolg van Stellings belevenissen on the road en de verhalen die hij er opvangt.  Prachtige gitaarpicking en vioolwerk in Destitute en Sleep Baby Sleep vormen relatief rustig intermezzo’s maar die laatgenoemde song loopt onvermijdelijk uit in een apocalyptische ontknoping.

De onheilspellende drumroffels in You Have To Believe It beloven evenmin veel goeds maar in de rauwe, vaak huiveringwekkende donkere profetische statements schuilt naast verholen schoonheid helaas ook de onontkoombare realiteit. Onveranderlijk worden die sombere verhalen in behoorlijk gestructureerde en uitgebalanceerde composities verwerkt.

Paul Christopher Stelling is in het land voor enkele concerten, voor de eerste keer met band.

Tracklisting  Itinerant Arias:

1. Destitute

2. The Cost Doing Business

3. Oh, River

4. A Day Or A Lifetime

5. Sleep Baby Sleep

6. You Have To Believe

7. Stranger Blues

8. Badguys

9. Red Door

10. A Tempest