Chris Thile – Thanks For Listening
Door op 11 december 2017

Artiest: Chris Thile
Album_title: Thanks For Listening
Genre: Roots
Release_date: 12/08/2017
Label: Nonesuch Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3733336
Thanks For Listening Chris Thile
4.5
4.5

Wat een bizar talent heeft Chris Thile toch en wat is Thanks For Listening weer een weergaloze verzameling songs. Het is zijn tweede 2017 album, de indrukwekkende samenwerking met jazzpianist Brad Mehldau verscheen begin van het jaar.

Thanks For Listening werd opgezet als project voor A Prairie Home Companion waarbij hij als gastheer niet alleen speciale opnamen uit het verleden liet horen en zien maar ook elke week een nieuwe song aandroeg. Deze songs zijn nu verzameld op Thanks For Listening en werden met de geweldige Thomas Bartlett als toetsenman en medeproducer tot een fraaie eenheid gekweekt.

Thile is niet alleen een geweldige mandolinespeler en alom snarenvirtuoos, maar ook een origineel componist die zowel uit de rijke traditionele muziekgeschiedenis put als nieuwe muzikale wegen uitzet in immer originele songstructuren en arrangementen. De net als Thile immer naar nieuwe muzikale wegen zoekende Bartlett is zijn perfecte muzikale maatje.

Thanks For Listening is een verbluffende verzameling songs. Zijn songwriter skills zijn sinds zijn dagen in het briljante Nickel Creek nog indrukwekkender geworden. Hij weet steeds weer zijn traditionele bluegrass roots perfect samen te smelten met jazz, indie-folk en popinvloeden en er waarachtige songs van te maken. De teksten voor Thanks For Listening zijn persoonlijker dan ooit en zijn sociaal/politiek betrokken. Het project A Prairie Home Companion heeft een liberale/democratische inslag en Thile nam het gastheerschap over in de aanloop naar de laatste verkiezingen.

Teveel mooie songs op dit album om ze niet allemaal te noemen, maar laten we het houden bij het virtuoos gespeelde Douglas Fir, het fijn jachtige Elephant In The Room, de geweldige ode Thank You, New York, het prachtige Stanley Ann met Bartlett weergaloos achter de piano (waarin Thile een denkbeeldig verhaal vertelt over Barack Obama die zijn overleden moeder (Stanley Ann Dunham) oproept op het moment dat hij het Witte Huis verlaat: ‘You should see the kids/ They remind us of you) en het catchy Falsetto (over de reactie van Trump als hij onverwacht voor hem zou staan en zijn muziek zou brengen).

Het ronduit geweldige spel op het album, de overweldigende zang, (alsof Thile zelf al niet geweldig zingt heeft hij in Sarah Jarosz (Modern Friendship), Gaby Moreno (Thank You, New York), and Aoife O’Donovan (Douglas Fir) fantastische dubbelvocalen), de prachtige instrumentaties in combinatie met rijke arrangementen over de geweldige songs maken Thanks For Listening tot een uitmuntend album.

Tracklisting Thanks For Listening:

  1. I Made This For You
  2. Feedback Loop
  3. Elephant In The Room
  4. Douglas Fir
  5. Thank You, New York
  6. Stanley Ann
  7. Modern Friendship
  8. Falsetto
  9. Balboa
  10. Thanks For Listening