Chris Bergson Band – Bitter Midnight
Door op 16 maart 2017

Artiest: Chris Bergson
Album_title: Bitter Midnigt
Genre: Soulblues
Release_date: 03/17/2017
Label: Continental Blue Heaven
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3618926
Bitter Midnigt Chris Bergson
4
4

Gitarist Chris Bergson is vooral actief in het New Yorkse jazz circuit waar hij diva’s als Annie Ross, Dena De Rose en de alom gekende Norah Jones begeleidt. Met zijn trio evolueert hij gaandeweg naar een broeierige fusie van jazz, blues en rock verwerkt in een met verfijnde snarenescapades opgebouwd repertoire dat op een handvol langspelers terug te vinden is. Bijna twee jaar geleden passeerde hij nog op het (Ge)Varenwinkel festival en Imitate The Sun, zijn recentste studiowerk dateert al uit 2011.

Op Bitter Midnight werkt Bergson als vanouds nauw samen met Kate Ross voor de teksten. Na de hitsige funk van de opener Pedal Tones duikt 5.20 op met inventieve tempowisselingen en op de lenige fingerpicking van de Telecaster flanerend. 5.20, geïnspireerd door een bezoek aan het Musée D’Orsay, in de Parijse cultuurtempel associeerde Bergson een schilderij van Monet met de weemoedige teneur van het repertoire van pioniers als Hank Williams en Robert Johnson en legendarische trainsongs. De ritmiek van 5.20 refereert rechtstreeks naar die Amerikaanse traditie. Structuur en slidespel in Blues For Dave grijpen gulzig terug naar de Deltablues.

De fijne bluesy ballade Just Before The Storm herinneren we nog levendig van Live At Jazz Standard en ook in deze versie toont Bergson zich een begenadigd vocalist. Als soulman Ellis Hooks, geflankeerd door een snedige blazerssectie, opduikt in Knuckles & Bones belanden we in Memphis tijdens de glorieuze Staxperiode. De andere song die Hooks samen met Bergson assembleerde is de titelsong. Een machtig opzwepend duet ontspint zich tussen Hooks en Bergson gesteund door blazers en een zoemend orgel en het gestileerde snarenspel van de meesterlijke  zanger-gitarist. Andermaal pure klasse van een uitermate veelzijdige en bevlogen bluesman.

Chris Bergson concerteert op 17 maart in Qbus, Leiden.

Tracklisting Bitter Midnight:

 1. Pedal Tones
 2. 5.20
 3. Just Before The Storm
 4. Knuckles & Bone
 5. Explode Or Contain
 6. Lullaby
 7. 61st & 1st
 8. Blues For Dave
 9. Small Trouble
 10. Another Day
 11. Bitter Midnight