Charlie Parr – Barnswallow
Door op 06 juni 2013

Artiest: Charlie Parr
Album_title: Barnswallow
Genre: Roots, Blues, Country, Folk
Release_date: 04/25/2013
Label: Tin Angel
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3177704
Barnswallow Charlie Parr
4
4

Charlie Parr maakt inmiddels ruim 10 jaar muziek die puur, eerlijk en authentiek is. Als je de man uit in Duluth (Minnesota) ziet, is het onder meer vanwege zijn baard en bril niet moeilijk om vergelijkingen te maken met Steve Earle. Die vergelijking is dan vooral vanwege het uiterlijk, wat betreft de muziek is het iets lastiger: de muziek van Parr is namelijk nog traditioneler. Dat geldt ook voor zijn laatste album Barnswallow. Parr wilde een “tijdloos gevoel creëren, doordrenkt in traditionele folk en blues” en dat is hem goed gelukt.

De gebruikte instrumenten zijn daar debet aan. Denk aan een National (‘resonator’) gitaar, een 12snarige Fraulini en een fretloze banjo (van Kevin Enoch). Parr bespeelt deze instrumenten zeer goed. Daarnaast zijn op Barnswallow nog wasbord en harmonica te horen. Niet minder authentiek dus. Noemenswaardig is ook nog de begeleidende zang van Parr’s vrouw Emily op het prachtige Jesus Is A Hobo (On A Fast Freight Out Of Denver).

Het album telt 10 nummers, waarvan er 8 door Parr zijn geschreven. De 2 overige nummers (Jimmy Bell en Rattlesnake) zijn – hoe kan het ook anders – traditionals. De nummers van eigen hand zijn erg persoonlijk, gaan over moeilijke tijden die Parr heeft gekend. Die eerlijkheid en oprechtheid maakt dat de muziek extra raakt. Parr weet zo goed om onderhuids te komen.

De opnames van Parr die je hieronder kunt zien/horen zijn van voor Barnswallow. Toch zul je een goed beeld krijgen van de man en zijn muzikale zielenroerselen. En het nieuwe album blijft daarmee ook nog een verrassing. Let op: het geheel duurt bijna 43 minuten, zelfs iets langer dan de 40 minuten die het je kost om te genieten van Barnswallow. Maar genieten is wat je zult doen. Puur en authentiek!

Tracklisting Barnswallow:

  1. Jimmy Bell
  2. Nowhere… Fast
  3. My Wife Left Me
  4. Motorcycle Blues
  5. Badger
  6. Groundhog Day Blues
  7. Henry Goes To The Bank
  8. True Friends
  9. Jesus Is A Hobo
  10. Rattlesnake