Carson McHone – Carousel
Door op 20 januari 2019

Artiest: Carson McHone
Album_title: Carousel
Genre: country, altcountry, singer-songwriter
Release_date: 01/25/2019
Label: Loose Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3850162
Carousel Carson McHone
3.5
3.5

Zo’n drie jaar geleden mocht Carson McHone al lovende kritieken ontvangen voor haar debuut. De Texaanse troubadour Ray Wylie Hubbard liet zich bijzonder lovend uit over het songwerk van de piepjonge singersongwriter uit Austin. Aanvankelijk ambieerde ze om te schitteren als traditionele countrydiva, daarvoor huist de juiste snik in haar niet echt opvallend timbre. In de plaatselijke clubs en honky tonks leerde ze het vak met vallen en opstaan.

Op de eerste in eigen beheer uitgebrachte langspeler Good Luck man bezingt ze de pijnlijke ervaringen van een jong meisje in het  milieu van dans- en ()of dranklustigen. Niet zelden heftige gebeurtenissen voor een onbevangen tiener die accuraat beschreven worden in Dream Shop Girl.

Het gros van die songs krijgt nu een tweede kans met Carousel .Mc Carson blikte met hulp van producer Mike McCarthy, die eerder samenwerkte met Patty Griffin, in Nashville nieuwe, opgewaardeerde versies in. Lucky is een oud maar immer actueel verhaal, de klaagzang van een meisje dat haar geliefde cowboy verliest in het bruisende nachtleven, de song galoppeert behoedzaam op fiddle,pedalsteel en tick tackgitaar zonder ergens te ontsporen. Goodtime Daddy huist in datzelfde old school country-straatje.

Gentle komt traag op gang na een  wat rommelige intro, het oorspronkelijk slepende walsje wordt in een hartbrekende ballade getransformeerd met een hoofdrol voor de pedalsteel. Het recentere songwerk is ongetwijfeld het interessantste, McHone beschrijft in de opener de minder aangename aspecten van een relatie in een wat sombere  fiddlesong die opgestuwd wordt door gespierde Telecaster uithalen.

Bij het vertwijfeld zoeken naar een uitweg opteert men wel eens voor de verkeerde keuze. Dat wordt treffend geïllustreerd in het samen met vriend Chris Brecht gecomponeerde Drugs, een schrijnende wanhoopskreet Dat McHone daarbij ook muzikaal nieuwe terreinen verkent is een pluspunt. De verstilde , doorleefde pianoballade How’Bout It ontspint zich op de subtiele borstelpercussie en zacht huilende pedasteel als een onvervalste torch song.  Spider Song komt in de buurt van illustere folktantes en dat heeft niet alleen met de akoestische gitaar en harmonium te maken. Op Carousel zijn het de realistische, vaak schrijnende verhalen, die overtuigen.

Tracklisting Carousel:

 1. Sad
 2. Drugs
 3. Lucky
 4. Good Time Daddy Blues
 5. Dream Shop Gal
 6. Intro-Gentle
 7. Gentle
 8. Maybe They ‘re Just Realy Good Friends
 9. How’Bout It
 10. Goodluck Man
 11. Spider Song