Cam Penner – Sex & Politics
Door op 03 februari 2016

Artiest: Cam Penner
Album_title: Sex & Politus
Genre: Folkrock
Release_date: 02/05/2016
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3506603
Sex & Politus Cam Penner
3.5
3.5

Cam Penner ontsnapt uit de sleur van het leven met zijn songwerk. Hij  is al een even onderweg in het clubcircuit van Noord Amerika.  Ondertussen heeft hij sinds  naast enkele epeetjes zes volwaardige langspelers uitgebracht Op het recente Seks & Politics tast hij de muzikale grenzen verder af.

Gedurende tien dagen trokken Cam Penner en zijn muzikale kompaan Jon Wood zich terug in de huisstudio. In het geval van Penner is dat een sobere houten hut diep in de wouden van Brits Columbia. Op de hoesfoto’s in het schemerlicht lijkt het een soort van kapelletje. In dat isolement kwam Sex & Politics tot stand in een gulp komt er een combinatie van gospel folk, blues en intense ongefilterde rock, enigszins getemperd door toetsenwerk en elektronische effecten van Jon Wood.

“The house is on fire don’t let it burn” horen we Penner prevelen maar bouwt met het tergend slepende I Believe een haast ondraagbare spanning op die enigszins ontmijnt wordt met het  verstilde Broke Down, ijle zang en akoestische gitaar op een kabbelende toetsentapijt. De gespierde snarenrepliek van Hey You is een rechtstreekse oproep aan de muziekliefhebbers. Die moeten er bij momenten wel bizarre muzikale experimenten bijnemen. In Cheating & Robbing, een vormeloze klankenbrij van percussie en toetsen doemt de gelaagde en vervormde stem van Penner op, naadloos overlopend in Can’t Afford The Blues, een sombere song die zich als sluipend gif onder de huid nestelt.

Come Back To Me is een onverholen schreeuw om liefde uit de wildernis en het repetitieve Honey ademt, op bijtende, genadeloze riffs evoluerend, een desolate eenzaamheid uit die eveneens weergalmt in het met handgeklap aangestuurde Bring Forth The Healing .

Die beladen, zwaarmoedige sfeer contrasteert fel met de afsluiter, een uitbundige ode aan de liefde die met dezelfde tedere kampvuurharmonica aansluit bij de haast idyllische sfeer van de openingssong I’m Calling Out en de cirkel afrond van een rauwe en intense emotionele cyclus die meerdere beluisteringen vereist en bij voorkeur in zijn geheel geconsumeerd wordt. In de lente (de tweede helft van april) komt de Canadese baardman uitgebreid op tournee.

Tracklisting  Sex & Politics:

  1. I’m Calling Out
  2. I Believe
  3. Broke Down
  4. Hey You (Lovers Of Music)
  5. Cime Back To Me
  6. Cheating & Robbing
  7. Can’t Afford The Blues
  8. Honey
  9. Bring Forth The Healing
  10. Look Out Your Window