Brooks Williams – Lucky Star
Door op 04 juli 2018

Artiest: Brooks Williams
Album_title: Lucky Star
Genre: akoestische folkblues
Release_date: 07/01/2018
Label: Eigen Beheer
Rating: Vier sterren (4)
Lucky Star Brooks Williams
4
4

Statesboro, het stadje in Georgia werd eind jaren twintig door de plaatselijke bluesman Blind Willie McTell vereeuwigd in Statesboro Blues, de countryblues song uit de Delta werd later, met  fantastisch slidewerk van Duane Allman, opgepikt door de Allman broertjes in het nabijgelegen Macon.

Brooks Williams groeit op in Statesboro en andere plaatsjes in Georrgia, Alabama en Misissippi  waar hij naast countryblues met gospel en roadhouse stuff geconfronteerd wordt. In Boston en New York verzeilt hij in het folkcircuit. Rory Block brengt hem terug op het spoor van de countryblues, in 87 opent Williams hij voor de blanke bluesdiva en  pikt de traditionele blues terug op.  Samen met andere roots invloeden worden die verwerkt op een reeks langspelers naast meer folkgetinte, persoonlijke composities.

We ontdekken Williams muziek in ’95, Knife Edge illustreert zijn veelzijdigheid illustreert met een bijzonder kleurrijk muzikaal pallet van de ondertussen vanuit het Britse Cambridge opererende singer-songwriter dat we eveneens terugvinden op My Turn Now.

Nauwelijks drie dagen had Williams nodig om Lucky Star vast te leggen, in een studio in Glasgow,   een ritmesectie zorgt voor efficiënte backing en  de piano van Paul Richardson

“I’m going to New Orleans to catch  the lucky star that’s fell” zingt Williams in de afsluiter, een van  de betreurde Texaan Walter Hyatt  geleende lichtvoetige stamper refereert naar de beroemde stad in Zuiden. Something You Got van R&B shouter Chris Kenner stamt eveneens uit de Crescent City aan de Mississippi.

Dat Williams nog meer dan behoorlijk met het bottleneckstaafje overweg kan wordt in Jump That Train gedemonstreerd en ook in de van Thomas Dorsey afkomstige picker Rock Me, de gospelblues waarmee een jonge Sister Rosetta Tharpe in 1938 debuteerde, wordt de resonator opgediept, de harmonica is die van gastmuzikant Paul Jones. Als bonustracks krijgen we een tijdens een concert in Oostenrijk opgenomen versie van Rock Me met Hans Theessink, die flankeerde Williams tijdens dat concert begin dit jaar in Wenen ook bij Gambling Man.

Zijn eigen voortreffelijk songwerk ondersteund Brooks met akoestische gitaar, de sprankelende ragtime Always The Same en Gambling Man wordt afgewisseld met bluesgetint werk zoals No Easy Way Back en een prachtig slepend After You’ve Gone. ‘Brooks Williams rides again’, zoveel is zeker.

Tracklisting Lucky Star:

 1. Bright Side Of The Blues
 2. Always The Same
 3. Something You Got
 4. Mama’s Song
 5. Gambling Man
 6. After You’ve Gone
 7. Here Comes The Blues
 8. No Easy Way Back
 9. Rock Me
 10. Jump That Train
 11. Whatever It Takes
 12. Going To New Orleans

Bonustracks met Hans Theesink:

 1. Rock  Me
 2. Gambling Man

Written in Music Nieuwsbrief