Bobby Rush- Sitting On Top Of The Blues
Door op 13 augustus 2019

Artiest: Bobby Rush
Album_title: Sitting On Top Of The Blues
Genre: blues, soul, funk
Release_date: 08/16/2019
Label: Deep Rush Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3928535
Sitting On Top Of The Blues Bobby Rush
3.5
3.5

De bluesman heeft  ondertussen ruim 85 jaren op de teller staan. Hij wordt als Emmett Ellis Jr. geboren in Louisiana.  Vader, een predikant, brengt hem de basisprincipes van de harmonica bij en experimenten met een primitieve diddley bow leiden naar gitaar. Als teenager verzeild hij met de familie in Arkansas waar hij in contact komt met Elmore James, samen met zijn neef Boyd Gilmore  pianist Johnny Big Moose Walker ondersteunen ze het harmonicaspel en de zang van de piepjonge Emmett die met een valse snor op de podia van de lokale Juke Joints geraakt, daar jamt hij met Freddie King en Luther Allison.

In de vroege jaren vijftig vestigt de familie zich in Chicago, Muddy Waters is een buurman en in The Westside begint Emmett als Bobby Rush voor Jimmy Reed te werken en concerteert met Howlin’ Wolf, Muddy Waters en Etta James. In tegenstelling tot zijn illustere generatiegenoten die bij de roots blijven profileert hij zich steeds meer als een avontuurlijk entertainer die omringd door zwoel heupwiegend vrouwvolk onbeschroomd met funk en zelfs disco flirt. Het wordt hem door puristen niet onverdeeld in dank afgenomen. Rush heeft er ondertussen een muzikale loopbaan van75! jaar op zitten en nadert de kaap van 86, ophouden staat alsnog niet in zijn agenda, stilzitten evenmin.

In elf zelf gecomponeerde tracks die hier passeren heeft de krasse bluesman die zichzelf uitvoerig voorstelt in een stomend Hey Hey Bobby Rush, overgood stuff’ en andere ’goods’vanbowlegged women’. Get Out of Here (Dog named Bo) is een grappig verhaal over een chagrijnige vader die het niet bepaald op blueszangers begrepen heeft vooral als die zijn dochter willen inpikken.

Er wordt moeiteloos overgeschakeld van Chicago blues naar Mississippi en strakke funk en soul met tussendoor een energieke harmonica instrumentaaltje (Sweet Lizzy) en een akoestisch countryblues  uitstapje met Recipe For Love. Rush vitale, expressieve zang en harmonica- en gitaarspel wordt ondersteund door multi-instrumentalist en producer Vasti Jackson.

Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de concerten van Bobby Rush maar de muziek werkt ook zonder de aanwezigheid van die wulpse danseressen bijzonder aanstekelijk.

Tracklisting Sitting on Top Of The Blues:

 1. Hey Hey Bobby Rush
 2. Good Stuff
 3. Get Out Of Here (Dog Named Bo)
 4. You Got The Goods On You
 5. Sweet Lizzy
 6. Sweet Lizzy
 7. Recipe For Love
 8. Pooky Poo
 9. Slow Motion
 10. Shake Til’ You Get Enough
 11. Bowlegged Woman