Bobby Bare Jr. – Undefeated
Door op 16 april 2014

Artiest: Bobby Bare Jr.
Album_title: Undefeated
Genre: Pop, Rock, Alternative
Release_date: 04/15/2014
Label: Bloodshot Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3293821
Undefeated Bobby Bare Jr.
3.5
3.5

De uit Nashville afkomstige singer-songwriter Bobby Bare Jr. kreeg de country met de paplepel ingegoten, want ook zijn vader was een singer-songwriter in het genre. De makkelijke weg was geweest om radiovriendelijke hap-slik-weg country te maken die het gegarandeerd goed zou doen in Nashville, maar zo zit Bobby Bare Jr. niet in elkaar. Met zijn altijd van muzikanten wisselende band genaamd Young Criminals’ Starvation bewandelt hij namelijk een veel uitdagender pad. In deze band zitten vaak niet de minste name, zo werkte hij al samen met leden van onder andere My Morning Jacket en Lambchop.

Jawel in essentie is dit een toegankelijk countryrock album, maar invloeden van onder andere soul, garagerock, folk en zelfs een vleugje krautrock worden met gemak toegevoegd.  Het zorgt voor een veelzijdige plaat, waarop elke track net dat beetje anders klinkt. Aan toegankelijkheid wordt niet ingeboet, want ondanks de vele invloeden, blijft het luchtig en makkelijk in het gehoor liggen.  De luchtige sfeer staat in contrast met het concept van dit album; namelijk de scheiding van zijn eerste vrouw, waarmee hij zijn eerste kind (nu 3 jaar oud) had. Hoewel de thematiek dus zwaar is, doorspekt hij zijn teksten met wilskracht en humor. Het nadeel is dat de plaat misschien wat diepgang mist, maar op deze manier blijft het wel een leuk en makkelijk beluisterbaar album. Tel daarbij op dat de speelduur van 40 minuten zo voorbij schiet en dan is de PLAY-KNOP snel weer gevonden.

Het geheel is wel erg vol en druk, dit komt zowel muzikaal als productioneel naar voren. Ondanks de eerder genoemde aanstekelijkheid, kan verzadiging daardoor wel op de loer liggen. Het is geen album dat je even rustig opzet, daarvoor is het te direct in zijn benadering. Een klein kritiekpuntje op een album dat door zijn veelzijdigheid fijn en eerlijk overkomt.

Tracklisting Undefeated:

  1. North Of Alabama By Morning
  2. If She Cared
  3. The Big Time
  4. Don’t Wanna Know
  5. The Elegant Imposter
  6. Undefeated
  7. My Baby Took My Baby Away
  8. Blame Everybody (But Yourself)
  9. As Forever Became Never Again
  10. Don’t Stand At The Stove