Bob Rea – Southbound
Door op 03 augustus 2018

Artiest: Bob Rea
Album_title: Southbound
Genre: singersongwriter, countryfolk
Release_date: 06/03/2018
Label: Shiny Dime Records
Rating: Vier sterren (4)
Southbound Bob Rea
4
4

Het is weeral een tijd geleden dat deze singer-songwriter van zich liet horen. Bob Rea groeit op in de familieboerderij in Durango, Colorado naast de bekommernis voor de veestapel zet hij er als teenager al een en ander op papier, woorden die hij in beeldrijke songs verwerkt. Latere bezigheden weken eveneens inspirerend, veehouder, omzwervingen met een in plaatselijke roadhouses  opererende countryband, enkele faillissementen en echtelijke scheidingen tot een bestaan als ontheemde dakloze, ingrijpende gebeurtenissen die niet zelden in het repertoire opduiken.

Uit het leven geplukte verhalen die ruim voldoende inspiratie opleveren om enkele langspelers te vullen zoals Black Highway en Ragged Choir, nog uit het vorige decennium daterende powerfolk. Met zijn wat verweerde bariton  brengt Rea countryneske folk, de dobro die je in Southbound hoort is afkomstig van Mike Daly de zoon van Steve die de productie verzorgt. Soldier On gaat over de dunne lijn tussen goed en kwaad en drijft op fingerpicking van co-auteur Steve, de banjo en mandoline zijn nooit ver weg. Het met een  full band  aangebrachte The Highway Never Cries  refereert sterk aan  de jonge Dylan  die de net de elektriciteit ontdekte, terwijl niet allen de thematiek van een donker, dreigend The Law herinneringen aan een rebelse Steve Earle oproept.

Een niet van cynisme gespeend Screw Cinnati lonkt onbeschaamd naar John Prine. Het is overigens een van de twee fijne songs waarbij Kate Graves betrokken was. De andere is Vietnam, dat beschrijft een ingrijpende en bedreigende periode voor een jongeman van achttien die door een letterlijke speling van het lot niet zonder angst overleeft. Terwijl talloze generatiegenoten en vrienden op het zogenaamde ‘veld van eer’ achterblijven in een krankzinnige oorlog. “He was brave, I Stayed”.

Rea heeft meestal genoeg aan enkele woorden om zijn levenservaringen met de nodige zin voor zelfrelativering te uiten in eenvoudige, prachtig geïnstrumenteerde songs. Een talent dat uitsluitend voor de ‘fine fleur’ is voorbehouden. Met Southbound verwerft Bob Rea moeiteloos het lidmaatschap van dit selecte clubje, een singer-songwriter die ook een plaats in uw hart verdient.

Tracklisting Southbound:

 1. Southbound
 2. Soldier On
 3. Say Goodnight
 4. The Highway Never Cries
 5. Screw Cincinnati
 6. Whisper Of An Angel
 7. The Law
 8. Vietnam
 9. Wanna Do
 10. Skipping Stones
 11. Lonely Is Lonely
 12. Fish Can’t Fly
 13. A Place In Your Heart