Bishop Gunn – Natchez
Door op 02 maart 2019

Band: Bishop Gunn
Album_title: Natchez
Genre: southern rock, souhern soul, rock
Release_date: 14/2/2019
Label: Farm2Turntable
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Natchez Bishop Gunn
3.5
3.5

In het Diepe Zuiden van de VS passeert de Mississippi Natchez op weg naar New Orleans de parallel lopend Highway 61  biedt een uitweg naar Baton Rouge en New Orleans.  Plaatselijke muzikanten zoals bluesman Papa Lightfoot en Mickey Gilley, de neef van Jerry Lee Lewis zwermden destijds uit naar de grote steden als Memphis, Detroit, Chicago en New York.

De muzikale erfenis wordt opgepikt door zanger en multi-instrumentalist Travis McCready die samen met gitarist Drew Smithers, bassist Ben Lewis en Brune Sharpe aan de drumkit de traditie van Natchez verder zetten met Bishop Gunn. Het kwartet is  ondertussen naar Tennessee verkast om daar met producer Casey Wasner in de Purple House Studio in Leiper’s Fork het debuut  in te blikken.

In een op rockende riffs gebouwde Southern Discomfort worden de niet zo rooskleurige omstandigheden om op te groeien in een vergeten negorij in het Diepe Zuiden aangekaart, een rasperige harmonica flankeert de krachtige zang van McCready.  De solide bas en drum structuren duiken samen met snerpend slidewerk en gedreven orgelpartijen eveneens op in Anything You  Want en Right There With Me.

In Devil  Is a Woman transformeert McCready komt met zijn soulvolle strot dicht in de buurt van Frankie Miller, Otis Redding  is evenmin ver weg rerwijl het achtergrondkoortje in een zwoele gospel sfeer baadt. Knappe bluesy gitaar en een blazerssectie ondersteunen Shine, een swingend duet met Dane Fransworth die naast haar bijdragen in het achtergrondkoortje op de voorgrond komt in een funky All The Ways en Wheels dat zich behaaglijk in de countryrock hoek nestelt. Met de in de Muscle Shoals  Sound in Sheffield tot stand gekomen ballade Makin’ It neemt Travis afscheid van zijn broer.

Met een fraai eresaluut aan de thuishaven neemt  Bishop, Gunn afscheid, het in de Fame Studio’s  opgenomen Alabama is een bezwerende combinatie van gospel en coutryblues, primitieve  percussie met handclaps en footstomps flankeren de murmelende achtergrondzang en creëert een mysterieuze naar de Mississppi Delta refererende soundtrack.

Bishop Gunn verzorgt het voorprogramma van de Europese Tour van Slash.  Het jonge kwartet geeft vooraf enkele concerten. Op zaterdag 2 maart in Trix Antwerpen, 3 zondag maart in De Helling in Utrecht.

Tracklisting Natchez:

  1. Southern Discomfort
  2. Anything You Want
  3. Right There With Me
  4. Devil Is a Woman
  5. Shine
  6. Silver Street
  7. All the Ways
  8. Wheels
  9. Makin’It
  10. Baby What You Want Me To Do