Birds Of Chicago – Real Midnight
Door op 18 februari 2016

Band: Birds Of Chicago
Album_title: Raal Midnight
Genre: Roots, folk, countrysoul
Release_date: 02/19/2016
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3508829
Raal Midnight Birds Of Chicago
4
4

Allison Russell herinneren we ons nog levendig van de samenwerking met Awna Texeira in de Canadese rootsformatie Po’Girl. De wisselwerking tussen de getalenteerde dames leverde een verfijnde mix van  countryfolk en jazz op. In 2010 figureerde Russell die naast gitaar en banjo de klarinet bespeelt al op Mountains/ Forests een soloplaat van J T Nero,(Jeremy T. Lindsay) frontman van The Clouds. Ook tijdens de  gezamenlijke concerten klikte het wonderwel en het muzikale verbond werd verdergezet in Birds of Chicago.

Het tweetal kwam in 2012 al aanzetten met een niet te versmaden werkstukje dat al aantoonde dat er meer schuilt in die nauwe samenwerking. Het is in niet geringe mate de verdienste van de onvolprezen Joe Henry, zelf een begenadigde singersongwriter en als producer good folks als Solomon Brurke, Rodney Crowell, Bettye Lavette en Emmylou Harris en talloze anderen naar voortreffelijke muzikale etappes begeleidde. De cover, een blue-edged foto van Allison Russel straalt al een stijlvol diva gehalte uit, een belofte die  helemaal ingelost wordt met 11 zonder uitzondering   schitterende nummers.

In enkele nummers zoals Estrella Goodbye, de machtige titelsong Real Midnigt en het countrygetinte fiddle-epos Time and Times geeft JT nog vocale aanzetten vooraleer Russell helemaal voluit gaat. De soepel resonerende zang komt helemaal op het voorplan en ze zingt sterker dan ooit, zonder evenwel in irriterende stemacrobatieën of van dat goedkope sentiment te vervallen waarmee we steeds vaker mee geconfronteerd worden.

De instrumentatie blijft doorgaans sober, het akoestische instrumentarium wordt aangevuld met een piano en soulvolle elektrische gitaarlicks. Barley gaat zelfs helemaal zonder instrumenten van start, handclaps en tamboerijn bepalen het ritme in deze meeslepende gospel. De banjo wordt nog eens opgediept voor Sparrow. De uitbundige, heldere countrysoul van het knap opgebouwde The Good Fight vormt een ongemeen sterk contrast met de ingetogen pracht van dat gedeeltelijk in charmant fransoos gedebiteerde nummer en de dromerige  akoestische folk van het naar de (West)kust glijdende Pelicans. Het wordt uitkijken naar de komst van Birds of Chicago, in april en mei op de festival- en clubpodia.

Tracklisting Real Midnight:

 1. Dim Star of the Palisades
 2. Remember Wild Horses
 3. Kinderspel (Child ‘s Game)
 4. Estrella Goodbye
 5. Real Midnight
 6. Barley
 7. Color of Love
 8. Time and Times
 9. Sparrow
 10. The Good Fight
 11. Pelicans