Bill Kirchen – Word To The Wise
Door op 18 augustus 2010

Artiest: Bill Kirchen
Album_title: Word To The Wise
Release_date: 07/23/2010
Label: Proper Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2802773
Word To The Wise Bill Kirchen
3.5
3.5

Je hoeft je niet te schamen als de naam Bill Kirchen je niet meteen iets zegt. Anders wordt dat met een aantal van de groten der aarde waarmee de Amerikaan in zijn riante muzikantenverleden heeft gespeeld. Een deel van deze artiesten levert nu een bijdrage aan Word To The Wise, het nieuwe album van Kirchen. Om meteen maar met de namen te strooien: Paul Carrack, Nick Lowe, Elvis Costello, Commander Cody, Chris O’Connell, Kevin Farrell, Dan Hicks, Maria Muldaur en Norton Buffalo.

Laten we eerlijk zijn, wanneer het je niet lukt om met deze namen een goed album af te leveren, dan wordt het hoog tijd om met pensioen te gaan. Kirchen kan nog even aan het werk blijven, ondanks de 62 jaren die hij inmiddels op zijn teller heeft staan, levert hij een meer dan aardig album af.

Bijnaam van Kirchen is Titaan van de Telecaster. Voor de niet-gitaarspelers onder ons, dat is dus een type elektrische gitaar, van Fender, met een zeer kenmerkend geluid. Niet alleen wordt dit model erg veel gebruikt in de countrymuziek, ook Keith Richards speelt er veel op. Hetzelfde geldt voor James Burton, de vaste gitarist van Elvis Presley, voor Bruce Springsteen en voor Andy Summers (The Police). Om maar een idee te geven van het geluid dat je kunt verwachten.

Dan de nummers zelf: Bump Wood is een lekkere rockbilly boogiewoogie opener, die past in de traditie van de band waarmee Kirchen ooit begon: Commander Cody And His Lost Planet Airmen. Shelly’s Winter Love (met Paul Carrack en Nick Lowe), oorspronkelijk van country-icoon Merle Haggard is mierzoet, maar toch prachtig. Mooiste nummers zijn de ballad Time Will Tell The Story en Man In The Bottom Of The Well. Deze laatste is met Elvis Costello. Een heerlijke track, die overigens ook gewoon op een album van hem zelf zou kunnen hebben gestaan. I Don’t Work That Cheap is een lekkere uptempo track, in de stijl van Dylan of The Traveling Wilbury’s. Open Range (met Kevin ‘Blackie’ Farrell) doet erg denken aan de ‘swampsound’ van Tony Joe White, zowel qua muziek als qua zang. Word To The Wise is een jazzy en grappig onderonsje tussen Kirchen en Dan Hicks, waarin ze ook letterlijk een word to the wise geven. Valley Of The Moon is een heerlijke afsluiter, onder meer door de combinatie van de gitaar en mondharmonica.

Ja, Kirchen’s prettige mix van country, blues en boogiewoogie geeft zeker zin om op zoek te gaan naar de repeatknop. Dus laat deze recensie u vooral de zin geven om in de (virtuele) winkel op zoek te gaan naar dit album.

Tracklisting Word To The Wise:

 1. Bump Wood
 2. Shelly’s Winter Love (met Nick Lowe en Paul Carrack)
 3. Man In The Bottom Of The Well (met Elvis Costello)
 4. I Don’t Work That Cheap (met Commander Cody op piano)
 5. Time Will Tell The Story
 6. Husbands And Wives (met Chris O’Connell)
 7. Open Range (met Kevin “Blackie” Farrell)
 8. Arkansas Diamond
 9. Word To The Wise (met Dan Hicks)
 10. Ain’t Got Time For The Blues (met Maria Muldaur)
 11. Valley Of The Moon (met Norton Buffalo op harmonica)