Big Pete – Live At Blues Now!
Door op 12 september 2016

Album_title: Live At Blues Now!
Genre: Blues
Release_date: 04/28/2016
Label: Coast to Coast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3524305
Live At Blues Now!
4
4

Op de opmerkelijke foto op de achterkant van het cd-hoesje staat Big Pete afgebeeld met een linkshandige strat waar hij niet goed raad mee lijkt te weten. Natuurlijk kennen we hem als uitstekend bluesharpspeler, zanger en entertainer die al lang en ruimschoots zijn sporen verdiend heeft in de Nederlandse bluesscene en ver daar buiten. Zo is hij bekend van diverse bluesbands zoals The Backbones,The Strikes, maar bijvoorbeeld ook van The Lester Butler Tribute Band. Zoals bekend was Lester Butler de getalenteerde, maar onfortuinlijke zanger en bluesharpspeler van de onnavolgbare band The Red Devils.

Big Pete heeft met Live At The Blues Now! een eerlijk, maar goed klinkend livealbum afgeleverd. Er zijn tien tracks opgenomen en is er op het album nog een elfde bonustrack toegevoegd. Verder zijn er prima gastbijdragen van David “Kid” Ramos en “Monster” Mike Welch op gitaar en Anthony Geraci op piano en Hammond B3. Big Pete wordt op dit album bijgestaan door een uitstekende begeleidingsband die bestaat uit de virtuoze Sander Kooiman op gitaar, Erkan Özdemir op bas en Willie “Wuff” Maes op drums. Het album is live opgenomen op het eerste Blues Now Festival dat plaatsvond in Basel, Zwitserland, in de zomer van 2014.

Na de aankondiging in het Duits gaat het meteen los met I Mean, een midtempo blues. Big Pete geeft gelijk zijn virtuoze visitekaartje af! Come on in this House van Junior Wells is zeker te beschouwen als een eerbetoon aan deze harmonicaheld, maar ook is er een hoofdrol weggelegd voor gitarist Sander Kooiman die hier prima op dreef is. This Time No Lies is van de hand van de Amerikaanse drummer/zanger Boyd Small, bekend van The Terraplanes en zijn samenwerking met Monty Amundson. Gastgitarist “Monster” Mike Welch doet zijn naam eer aan en gaat helemaal los op de dampende, bijna swampy track 6.45. Bijtend gitaarwerk in de stijl van Albert Collins zorgt ervoor dat je weer helemaal bij de les bent. Ook de vocalen van Big Pete zijn hier van grote klasse.

Vervolgens komt als tweede gast Anthony Geraci aan bod die er lustig op los rammelt in I’ve Got My Eyes On You. Zijn pianospel stuwt het nummer naar grote hoogte en daarna is hij heerlijk en virtuoos op dreef op de Hammond B3 op Ball and Chain, een compositie van Big Pete.
Kid Ramos zet als laatste special guest de zaal in vuur en vlam tijdens Rockin’ Daddy dat gecomponeerd is door Chester Burnett, beter bekend als Howlin’Wolf, met aansprekend, druk en virtuoos gitaarspel dat een goede tegenhanger vormt voor het vuige bluesharpspel van Big Pete.
My Backscratcher van de hand van Frank Frost is de prima bonustrack van dit album. Wederom subtiel en aansprekend bluesy gitaarspel van Sander Kooiman die zeker een pluim verdient. Big Pete weet daarna ook goed de spanning vast te houden met zijn harmonicaspel.

Zeer typerend voor Big Pete is het stukje tekst op de inlay van de cd: “Nowhere in his recording career is it more evident than on this collection capturing Pete in his most natural of environments – Live on stage, workin’ a crowd, blowin’ his heart out, singin’ his ass off”.

Mocht je Big Pete en band nog een keer live aan het werk willen zien dan is dit album een uitstekend voorproefje van wat je te wachten staat.

Tracklisting Live At Blues Now!:

 1. Mean
 2. Born To Die
 3. Come On In This House
 4. This Time No Lies
 5. 6.45
 6. I’ve Got My Eyes On You
 7. Ball and Chain
 8. Just To Be With You
 9. OnlyTime Will Tell
 10. Rockin’ Daddy
 11. My Backscratcher (bonustrack)