Bettye LaVette – Interpretations: The British Rock Songbook
Door op 30 juni 2010

Artiest: Bettye LaVette
Album_title: Interpretations:The British Rock Songbook
Genre: Roots
Release_date: 06/30/2010
Label: Anti
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2777205
Interpretations:The British Rock Songbook Bettye LaVette
4
4

Soulvedette Bettye LaVette verrast opnieuw met een ijzersterk album. Ze koos een spannende collectie songs uit het Britse rock songboek en geeft daar een volledig eigen draai aan.

Legende Bettye LaVette had al een hele carrière achter de rug voordat ze in 2005 echt werd herontdekt. Ze maakte vanaf haar 16de een rondreis door de muziek. Zo maakte ze opnamen in de vermaarde Muscle Shoals Studios (bekend van vele legendarische Stax en Atlantic opnames) en werd getekend bij ongeveer alle bekende en obscure platenlabels. Ze had hits maar vaak bij elke platendeal maar één en verkreeg nooit echt de erkenning kreeg die ze verdiende op basis van haar geweldige stem en podiumklasse. Met het tekenen bij Rosebud Agency voor live optredens en haar introductie van de grote Rosebud man Mike Kappus bij het vermaarde Anti Records, begon haar carrière eindelijk lijn te krijgen. Met de juiste mensen en een 3 album deal was de toekomst daar.

Het eerste Anti album I’ve Got My Own Hell To Raise (2005), geproduceerd door Joe Henry, de man die ook Solomon Burke aan zijn briljante terugkeer hielp, bleek gelijk een jaarlijst album. De onopgesmukte soul van LaVette bleek het juiste album in tijd te zijn en bracht haar gelijk weer over alle podia van de wereld. Het album werd door pers en publiek omarmt. Het vervolgalbum The Scene Of The Crime (2007), waarbij fameuze alt-rockers Drive-By Truckers de begeleidingsband waren, bleek al snel net zo succesvol.

Met Interpretations: The British Rock Songbook maakt ze haar eerste trilogie prachtalbums bij Anti compleet. Ze heeft een fraaie keuze gemaakt uit het Britse rock songbook en niet de meest voorspelbare songs gekozen. Salt Of The Earth van The Rolling Stones, The Word van The Beatles en All My Love van Led Zeppelin zijn niet bepaald de bekendste songs van die bands. LaVette maakt er vette versies van. Nights In White Satin van The Moody Blues krijgt zo’n heerlijke soul mee dat je alleen nog in de tekst de songs herkent. Datzelfde geldt voor Wish You Were Here van Pink Floyd. Ook haar versie van het toch redelijk uitgemolken Don’t Let The Sun Go Down On Me van Elton John krijgt een ijzersterke en emotievolle LaVette make-over. Een ander hoogtepunt is daarnaast een kippenvel versie van The Who’s Love Reign O’er Me, afkomstig van het Who album en rockopera Quadrophenia. Ongelooflijk hoe ze die prachtsong volledig naar zich toetrekt. De versie van de song is een live registratie van een optreden in de Kenney Center Honors waar Roger Daltrey en Pete Townsend, de enige nog levende leden van The Who, geëerd werden.

Interpretations: The British Rock Songbook is een geweldig album dat bewijst dat coveralbums wel degelijk kunnen werken. Zolang ze maar gemaakt worden door artiesten die de emotie durven te voelen die de songs in zich herbergen. LaVette zingt ze met haar rauwe o zo soulfulle stem naar een diepe emotie die niet anders dan volop kan ontroeren.

Tracklisting Interpretations: The British Rock Songbook:

 1. The Word
 2. No Time To Live
 3. Don’t Let Me Be Misunderstood
 4. All My Love
 5. Isn’t It A Pity
 6. Wish You Were Here
 7. It Don’t Come Easy
 8. Maybe I’m Amazed
 9. Salt Of The Earth
 10. Nights In White Satin
 11. Why Does Love Got To Be So Sad
 12. Don’t Let The Sun Go Down On Me
 13. Love Reign O’er Me (Live From The Kennedy Center Honors)