Ben & Ellen Harper – Childhood Home
Door op 29 mei 2014

Artiest: Ben Harper
Album_title: Childhood Home
Genre: Roots
Release_date: 05/28/2014
Label: Concord
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3302814
Childhood Home Ben Harper
4
4

Een album met je moeder maken klinkt zo ongeveer als het meest uncoole idee wat je kunt bedenken. Ben Harper bewijst met Childhood Home dat het ook zeer interessante muziek kan opleveren.

Dat de muziek van Ben Harper de laatste jaren steeds traditioneler (lees: rustiger) wordt, bewees zijn met Charlie Musslewhite gemaakte album Get Up! van vorig jaar, waarvoor hij in Amerika een prestigieuze Grammy ontving. Met Childhood Home trekt hij deze lijn door. Het is een album dat qua teksten het familieleven en alles waar zich daarbinnen afspeelt als uitgangspunt heeft en met traditionele akoestische instrumenten z’n kleur en sfeer verkrijgt. Ben schreef 6 en Ellen 4 songs voor het album.

Moeder Ellen, een multi-instrumentalist, was een grote inspiratie voor Ben om zelf muziek te gaan maken. Hij reisde op jonge leeftijd al met zijn moeder mee langs de diverse podia van Amerika en zoog de muziek die ze maakte in zich op. De samenwerking met zijn moeder voelt op Childhood Home als een zeer natuurlijke, niet-sentimentele fit. Geen moment heb je het idee dat het moeder en zoon zijn die hier songs voor het voerlicht brengen. De kenmerkende diepe stem van Ben en de wat lichtere, maar fraaie emotionele stem van Ellen passen uitstekend bij elkaar en muzikaal zitten ze volledig op één lijn.

De in folk gedrenkte songs van het tweetal kennen duidelijke verschillen. De songs van Ellen zijn tekstueel rauwer en directer, de songs van Ben baden in herinnering en hoop. De tegenstelling maakt de collectie songs, en dan vooral de tekstuele opvatting, interessant en belangwekkend. Mooi om het verschil in opvatting door leeftijd en ervaring zo direct te lezen/horen. Des te treffender omdat ze in mooie melodieën zijn verpakt.

Songs van Childhood Home apart benoemen heeft weinig zin. De coherente collectie songs laat zich prachtig, zonder onderbreking, achter elkaar luisteren. Voor Ben moet het maken van een album met zijn moeder als thuiskomen gevoeld hebben. Zoals hij het zelf zegt: “I’ve always figured home is where you run from, and then run to..’. Childhood Home is een interessante aanvulling op Harpers rijke oeuvre.

Tracklisting Childhood Home:

  1. A House Is a Home
  2. City of Dreams
  3. Born to Love You
  4. Heavyhearted World
  5. Farmer’s Daughter
  6. Memories of Gold
  7. Altar of Love
  8. Break Your Heart
  9. Learn It All Again Tomorrow
  10. How Could We Not Believe