Bart de Win – Little World
Door op 14 januari 2011

Artiest: Bart de Win
Album_title: Little World
Genre: Americana, Singer-songwriter, Roots
Release_date: 01/17/2011
Label: Munich Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2860737
Little World Bart de Win
4
4

Wat zijn we in ons kleine landje toch gezegend met geweldige muzikanten. En nee, het gaat nu even niet over die namen die iedereen wel kent. Het gaat om de namen die niet bekend genoeg zijn, die heel veel meer waardering verdienen. In dit geval gaat het ook om zo iemand, om Bart de Win. Zijn debuutalbum The Simple Life was al zeer geslaagd, met het nieuwe Little World overklast de Brabander zichzelf.

Als de naam Bart de Win je wel iets zegt, maar niet als soloartiest, dan ken je hem wellicht als bandlid bij Gerard van Maasakkers. Toch mogen we hopen dat De Win ook door blijft gaan met zijn solowerk. Dat levert de muziekliefhebber veel moois op: op zijn laatste album zijn dat mooie liedjes met sterke teksten, goede melodieën en een internationaal geluid. Dat laatste is niet zo vreemd, de cd is namelijk opgenomen aan de andere kant van de oceaan, in Austin (Texas), met Amerikaanse muzikanten. De producer was Walt Wilkins, die dat ook was voor de eerste twee (top)albums van de Texaanse muzikale storyteller Sam Baker.

Die invloed hoor je op Little World, liefhebbers van americana zullen erg blij worden van dit album. Toch zal dat ook gelden voor mensen met een smaak die meer naar de pop en of traditioneler singer-songwriter neigt. Wat verder opvalt is de instrumentkeuze. Soms (zoals met de melodica) verrassend, maar altijd ‘past’ het, zijn ze op hun plek.

De cd begint sterk met Shine A Little Light: goed tempo, mooie pedal steel gitaar, bijzondere melodica (daar is die al ja) en verrassende backing vocals. Summer Dresses is een nummer van Randy Newmanesque grandeur, zowel muzikaal als tekstueel. Bigger Than Anything is een liefdeslied in de meest pure vorm. Vooral het refrein is mooi, door een hele fijne combinatie van prachtige samenzang (met Tina Mitchell Wilkins) en vioolspel. Weekmakend, op een manier die goed voelt. Call You In The Morning is een prachtige countrytrack, onder meer door het mooie dobrospel en door de samenzang met Arianne Knegt. In totaal komen zo dertien nummers voorbij, die stuk voor stuk lekker in het gehoor liggen. De fijne stem van De Win is daar zeker ook debet aan.

Hoe mooi de ballads ook zijn, de meer funky nummers (zoals eerdergenoemde Summer Dresses, Easter Bunnies en Pay The DJ) klinken toch het allerlekkerst. Het zijn díe nummers die extra nieuwsgierig maken naar de liveconcerten, waarvan er hopelijk nog veel meer volgens dan de vijf die nu gepland zijn. Voor een gegarandeerd vermakelijke avond/middag, hier de gegevens:

15-01: Paradox (Tilburg)
30-01: SCC Het Klooster (Nuenen)
13-02: CD presentatie in Grand Café Berlage (Eindhoven)
12-03: De Zwarte Doos (Neerpelt, België)
15-05: Theater Walhalla (Rotterdam)

Tracklisting Little World:

 1. Shine A Little Light
 2. Summer Dresses
 3. Bigger Than Anything
 4. Frank
 5. Minute Of Your Time
 6. Easter Bunnies
 7. Ready
 8. They Still Dance
 9. Call You In The Morning
 10. Little World
 11. The Ruin
 12. Try My Luck
 13. Pay The DJ