Barrence Whitfield & The Savages – Under the Savage Sky
Door op 26 november 2015

Artiest: Barrence Whitfield
Band: Barrence Whitfield & The Savages
Album_title: Under the Savage Sky
Genre: Roots
Release_date: 08/20/2015
Label: Bloodshot Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3426732
Under the Savage Sky Barrence Whitfield & The Savages
4
4

Barrence Whitfield uit het Amerikaanse Jacksonville begon zoals vele Amerikanen te zingen in een gospelkoor en was tijdens zijn Highschool tijd naast zanger ook drummer in diverse rock- en funkbands. In 1977 toen hij studeerde aan de Boston University richtte hij de band Barrence Whitfield & The Savages op. Hij nam de artiestennaam Barrence aan om verwarring te voorkomen met zijn zeer bekende naamgenoot, de soullegende Barry White. De explosieve optredens van The Savages zorgden ervoor dat ze al snel een stevige live-reputatie opbouwden. Whitfield werd ook wel ‘A Soulscreamer’ in de stijl van Little Richard, Wilson Pickett en Solomon Burke genoemd. Het debuutalbum Barrence Whitfield & The Savages kwam uit in 1984 en bevatte covers van obscure Soul en R&B songs. Het album werd goed ontvangen en kreeg positieve kritieken.

De jaren tachtig waren erg succesvol voor de band die volop toerde door Europa en Amerika. Zo stond de in 1987 van line-up veranderde band in het voorprogramma van onder meer Bo Diddley, Tina Turner, George Thorogood, Solomon Burke en Robert Cray.

In de jaren negentig droeg Whitfield bij aan tribute-albums opgedragen aan countryzanger Merle Haggard en soullegende Don Covay en nam daarnaast twee albums op met country singer-songwriter Tom Russell. Verder ging hij de samenwerking aan met de Rockabillyband The Movers en leverde hij een bijdrage aan de film Honeydripper die in 2007 uitkwam. Naast deze drukke bezigheden ging het toeren onverminderd door waarbij in 2010 een livealbum uitkwam getiteld Savage Kings. Een hoogtepunt tijdens de toer van 2013 was een optreden in de show Later van Jools Holland in de Londense BBC studio’s.

Inmiddels is het 2015 en werd in de Ultra Suedestudio’s het album Under The Savage Sky opgenomen. Whitfield beschrijft dit album als “giving the kids a musical karatechop to the head”. Dit is inderdaad wel een uitspraak die je kunt beschouwen als de vlag die de lading dekt. We horen een energieke en rauw zingende Whitfield begeleid door een strakke band die in hoog tempo een dertiental nummers vertolkt met uiteraard de te verwachten soulinvloeden, wat verrassend wordt gecombineerd met punk, rock, rockabilly en blues. Vet is de opener Willow met gitaarwerk zoals het in dit genre moet zijn! In I’m a Full Grown Man horen we Whitfield als Soulscreamer excelleren. IncarnationCasserole is een punky soulnummer met jaren Zestigachtige gitaarbreakjes à la The Kinks. Angry Hands heeft wel wat weg van een song die geschreven zou kunnen zijn door Alice Cooper en Bad News Perfume swingt werkelijk de pan uit! Gitarist Peter Greenberg van The Lyres speelt op dit album een cruciale rol met veelzijdig gitaarwerk dat harder en garagerockachtiger is dan op het vorige album.

Barrence Whitfield heeft met Under The Savage Sky een uitstekend album afgeleverd. Puntige nummers die lekker in het gehoor liggen, maar vooral enorm swingen. Gewoon gaan dus!

Tracklisting Under The Savage Sky:

 1. Willow
 2. I’m a Full Grown Man
 3. The Claw
 4. Rock ‘N’ Roll Baby
 5. Adjunct Street
 6. The Wolf Pack
 7. Incarceration Casserole
 8. Angry Hands
 9. Bad New Perfume
 10. Katy Didn’t
 11. I’m a Good Man
 12. Full Moon in the Daylight Sky