Anna Coogan & JD Foster – The Birth Of The Stars
Door op 14 maart 2015

Artiest: Anna, JD Coogan, Foster
Album_title: The Birth Of The Stars
Genre: alt country, rock
Label: Elevate Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3362461
The Birth Of The Stars Anna, JD Coogan, Foster
3.5
3.5

Tijdens het post grunge tijdperk was Anna Coogan, een zangeres die zich ooit verdiepte in operazang aan de universiteit van Salzburg, in thuishaven Seattle actief in enkele countryformaties en start in  een solocarrière, opgebouwd rond bitterzoete Americana. In haar stemtimbre huist een melancholische snik, uiterst geschikt voor een countrynesk folkgetint repertoire.

In 2011 verhuist Coogan naar Ithaca, een universiteitsstadje in de stat New York waar ze een  thuisconcert van Johnny Dowd bijwoont. Meteen wordt haar akoestische gitaar voor een oude Fender Stratocaster omgeruild en ze gaat op zoektocht in de plaatselijke,  experimentele rockscène. Anna ontmoet er Willie B een uit Boston afkomstige percussionist die bij Johnny Dowd aan de drumkit zit. Op  het recente That’s  Your Wife On The Back Of My Horse geeft ze vocale ondersteuning aan Dowd. De opnamesessies van The Birth Of The Stars vinden voordien plaats onder hoede van haar vertrouwde producer JD Foster die mee aan de schrijftafel zat en Coogans  gitaar  ondersteund met gitaar en achtergrondzang, samen met Willie B en toetsenman Brooks Miner.

In het titelnummer The Birth Of The Stars krijgt de ijle zang backing van het barse, snauwende parlando van Dowd dat sterk herinnert aan Lee Hazlewood. Voor het rauwe vervormde gitaarwerk op It’s Simple is Dowd eveneens verantwoordelijk. De melodieuze ballade Paper Sails en een lieflijk  At Least We Tried contrasteren sterk met het meer experimentele karakter van de eerder genoemde songs met alomtegenwoordige gitaarescapades en percussie. Die monden in het gospelgetinte May You Have the Wind at Your Back naar een interessante ontknoping.  Een merkwaardige evolutie die perspectieven opent voor de (voormalige) folkzangeres.

Tracklisting The Birth Of The Stars:

  1. Silver Claw
  2. It’s Simple (This and That)
  3. Paper Sails
  4. At Least We Tried
  5. The Birth of the Stars
  6. Simple Little Love
  7. Help Yourself
  8. Just to See How it Feels
  9. May You Have the Wind at Your Back