Amos Lee – Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song
Door op 06 november 2013

Artiest: Amos Lee
Album_title: Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song
Genre: Roots
Release_date: 10/10/2013
Label: Blue Note
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3235939
Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song Amos Lee
3.5
3.5

Dat Amos Lee een geweldig talent heeft weten we al sinds zijn gelijknamige, meesterlijke debuutalbum uit 2005. Met Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song voegt hij een fraai nieuw album toe aan zijn oeuvre.

Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière vond Lee met zijn vorige album Mission Bell, een album dat hij opnam met de mannen van Calexico. Niet alleen de geweldige songs maar juist ook de arrangementen en productie van Calexico bassist Burns brachten een nieuwe Lee naar voren. Minder folk, meer country en dan met een fijn rafelig randje. Het was gelijk zijn meest succesvolle album na zijn debuut en de wereldtour die op het album volgde was erg succesvol. De fraaie EP As The Crow Flies was een mooie extra met overgebleven songs uit de Calexico sessies.

Voor zijn alweer vijfde album Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song koos Lee voor een andere benadering. Hij nam zijn live band mee de studio in Nashville in en zocht een live benadering in sfeer en geluid met producer Jay Joyce in de producers stoel. Het levert een album op dat meer muzikale kanten opgaat en zeker minder coherent is als Mission Bell.

Maar Lee’s nieuwe album kent, ondanks een wat minder middengedeelte, meer dan genoeg songs die een rijke aanvulling op Lee’s songbook zijn. Albumopener Johnson Blvd, het daarop volgende Stranger, Chill In The Air, waarop Alison Krauss bijna achteloos in duet meezingt, het prachtige Indonesia, het geweldige, door Patty Griffin, in samenzang met Lee, naar grote hoogten gezongen titelnummer en de officiële albumafsluiter Burden zijn absolute prachttracks.

Opvallend is dat op de deluxe edition van het album wellicht het allermooiste nummer van het album staat. Scared Money, sober met een bluesy elektrische gitaar opgezet, is een meesterlijke song die zowel in tekst als gitaarspel en zang het allerbeste in Lee bovenhaalt.

Tracklisting Mountains Of Sorrow, Rivers Of Song:

 1. Johnson Blvd
 2. Stranger
 3. Scamps
 4. Chill In The Air
 5. Dresser Drawer
 6. Indonesia
 7. High Water
 8. The Man Who Wants You
 9. Loretta
 10. Plain View
 11. Mountains of Sorrow
 12. Burden
 13. Scared Money (bonus track)
 14. Charles Street (bonus track)
 15. Lowdown Life (bonus track)