Albert Collins – Live at Onkel Pö’s Carnegie Hall, Hamburg
Door op 08 mei 2017

Artiest: Albert Collins
Album_title: Live at Onkel Pö’s Carnegie Hall, Hamburg
Genre: Roots
Release_date: 03/23/2017
Label: Delta
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3630656
Live at Onkel Pö’s Carnegie Hall, Hamburg Albert Collins
3.5
3.5

The Iceman, noemde hij zichzelf graag, naar het ijskoude, messcherpe geluid dat hij uit z’n Telecaster haalde. Albert Collins werd geboren in 1932 en al vanaf begin jaren ’50 actief in de bluesscene van Houston. Hij overleed helaas al op 61-jarige leeftijd. Dit live dubbelalbum met opnamen door de NDR uit 1980 biedt een hele mooie staalkaart van ’s mans kunnen en niet te vergeten (!) dat van zijn begeleiders.

Collins was ontegenzeggelijk enorm muzikaal, maar zijn benadering was zowel virtuoos als beperkt. Hij legde zijn knetterharde, messcherpe licks op een bedje van funky blues en liet de rest van z’n band graag het werk doen. Met een open stemming in combinatie met een capodaster, een krachtige, fel plukkende gitaarstijl en vooral ook een Fender buizenversterker met alle knoppen op tien, zette Collins een herkenbaar eigen geluid neer. Op zijn beurt was hij een belangrijke inspirator voor grootheden als Robert Cray en Stevie Ray Vaughan.

Dit live album opent met het aloude Sweet Home Chicago, Sitting On Dock Of The Bay, Mama Talk To Your Daughter. De clichés worden dus niet geschuwd. Collins was niet alleen een geweldige gitarist, maar had ook een prettige stem. Daarom is het geen straf om deze krakers eens te horen passeren. Pas na deze bekende blues-/soulkrakers de eerste cd komt zijn eigen typerende werk (Frosty, Cold, Cold Feeling, Ice Pick) aan bod. Howling For My Darling, origineel van Howlin’ Wolf, funkt lekker loom, met een scheurende sax van de geweldige Chicagoblues-saxofonist AC Reed.

Deel 2 is van het zelfde laken een pak, met krakers als Mojo Working, Caledonia en Mustang Sally en enkele van Collins’ eigen nummers wat verstopt. Dankzij zijn geweldige band, luister ook naar die bassist Johnny B. Gayden, klinkt het geheel lekker organisch, open en funky.

Deze CD is zeker mooi voor de echte Albert Collins-fans en bluesliefhebbers in het algemeen, maar vooral ook voor mensen die hem nog niet kenden en graag eens kennis willen maken met zijn werk.

Tracklisting Live at Onkel Pö’s Carnegie Hall, Hamburg:

CD1:

 1. Sweet home Chicago
 2. Dock of the bay
 3. Mama, talk to your daughter
 4. Howling for my darling
 5. Announcement I
 6. Listen here
 7. I got a mind to travel
 8. Announcement II
 9. Frosty
 10. Cold, cold feeling
 11. Ice pick
 12. Stand by me

CD2:

 1. Mojo working
 2. Announcement III
 3. I’m ‘fed up with this music
 4. She’s fine
 5. Announcement IV
 6. Mustang Sally
 7. Announcement V
 8. Things I used to do
 9. Caledonia
 10. Master charge
 11. Conversations with Collins
 12. Cold Cuts