Ace of Cups – Ace of Cups
Door op 16 november 2018

Band: Ace of Cups
Album_title: Ace Of Cups
Genre: folk, psychedelic rock
Release_date: 11/08/2018
Label: High Moon Recordings
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3824148
Ace Of Cups Ace of Cups
4
4

Ace of Cups maakte furore in de jaren zestig in de psychedelische rockscène van San Francisco, als unieke vrouwenband figureerden ze op festivals en historische concerten in de Winterland Ballroom. De destijds jonge dames van Ace of Cups werkten samen met Jefferson Airplane en Quicksilver Messenger Service nam zelfs een song op van zangeres Denise Kaufman. Tot regulier studiowerk kwam het  helaas nooit, dat lukte hard rockende, uitsluitend met vrouwen bevolkte, combo’s als Fanny en Birtha  nadien wel in hun kortstondig bestaan.

Kaufman jamde al eerder met gitariste Mary Ellerson , de twee dames engageren zich begin ’67 voor een jamsessies in Height Ashbury   samen met bassiste Mary Gannon, Diana Vitalich aan de drumkit en Marlan Hunt aan het klavier het klikt wonderwel tussen de rebelse dames die zich uitleven op hun instrumenten en harmonische zangpartijen vrij snel volgen songs.

Een week na het legendarische popfestival in Monterey openen ze in  het Golden Gate Park voor Jimi Hendrix Experience, de gitarist laat zich lovend uit. Talloze concerten volgen tijdens de Summer Of Love en Ace Of Cups delen podia met The Grateful Dead, Steve Miller Band, Jefferson Airplane…De achtergrondzang van de dames is te horen op Volunteers en opnamesessies met Quicksilver en Mike Bloomfield maar er bestaan dus geen reguliere opnamesessies in de studio van de meidengroep zelf.

Talloze wisselingen in de bezetting resulteren uiteindelijk in de ontbinding van Ace Of Cups in vroege jaren zeventig. Enkel bootlegs van demo’s, concertregistraties en kleurrijke posters waarop Ace of Cups naast de namen van iconische muziekhelden prijken, getuigen van de glorieperiode in de Bay Area. De dames verdwenen zowat in volledige anonimiteit.

Bijna een halve eeuw later komt er alsnog een studioalbum, een dubbellaar, uit. Met uitzondering van Marlan Hunt bundelen de  overige leden de artistieke krachten. En die bezitten de dames, ondertussen moeders en grootmoeders van respectabele leeftijd, nog altijd. Onder hoede van producer Dan Shea bladeren ze terug in het repertoire. Dat blijft moeiteloos overeind, evenals de nieuwe, geïnspireerde uitvoeringen. In Kaufman schuilt een getalenteerd songwriter dat  wordt na een uit de archieven opgeviste aankondiging nog eens bevestigd.

“Does it feel good, baby”vraagt ze zich af en dat is nog steeds het geval. De catchy opener wordt door een zeldzame song van Simpson gevolgd. Fantasy 1&4 en een bluesy Circles klinken ongelooflijk jong en vitaal voor zo’n ’bejaard’ maar geenszins bedaard dameskransje. “We cant’ go back again” horen we in een dromerig epos, in The Well laten ze zich door Greatful Dead survivor  Bob Weir op sleeptouw nemen en in Taste Of One bevestigen ze hun reputatie van psychedelische engelen. Als daar in Mama’s Love nog eens het harmonicaspel van Charlie Musselwhite bijkomt of  het door orgelpartijen van Pete Sears en vloeiend snarenwerk gevoede Simplicity…

Op het tweede schijfje worden we met intermezzo’s uit het verleden geconfronteerd. Een snedig Stones huppelt nog steeds op fel snaren en orgelwerk en een dynamische backbeat. De gospelchant Life Of Your Hands klinkt met de inbreng van Taj Mahal ronduit indrukwekkend, In het op mandoline en pennywhistles evoluerende As The Rain ondersteunen de ladies de warme zang van Peter Coyote. Vervolgens gaan ze terug het folkpad op en in Pepper In The Pot maakt Buffy Sainte-Marie haar opwachting. Na het hier wel bijzonder toepasselijke, van Bill Withers geleende Grandma’s Hands, wordt nog eens een diepe duik genomen in het verleden met een medley die van folk naar psychedelia en rock meandert.  Een sobere a capella sluit in schoonheid af. Na  al die jaren kunnen de tijdloze muziekjes van Ace of Cups eindelijk voluit geapprecieerd worden in een deugdelijke mix en dat is een openbaring.

Tracklisting Ace of Cups:

 1. Introduction: There’s a Record Being Made
 2. Feel Good
 3. Pretty Boy
 4. Fantasy 1&4
 5. Circles
 6. We Can’t Go Back Again
 7. The Well (feat. Bob Weir)
 8. Taste of One
 9. Mama’s Love
 10. Simplicity
 11. Feel It in the Air

Disc 2

 1. Interlude: Transistor
 2. Stones
 3. Interlude: Baby from the Forest of Knolls
 4. Life in Your Hands (feat. Taj Mahal)
 5. Macushla/Thelina
 6. As the Rain (feat. Peter Coyote)
 7. Daydreamin’ (feat. Taj Mahal)
 8. On the Road
 9. Pepper in the Pot (feat. Buffy Sainte-Marie)
 10. Interlude: Breath
 11. Indian Summer
 12. Grandma’s Hands
 13. Medley (The Hermit / The Flame Still Burns / Gold & Green / Living In The Country)
 14. Outroduction: It’s Always Safe…
 15. Music