Within Temptation – The Unforgiving
Door op 04 april 2011

Band: Within Temptation
Album_title: The Unforgiving
Genre: hardrock
Release_date: 03/25/2011
Label: Columbia
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2893919
The Unforgiving Within Temptation
3.5
3.5

Within Temptation is al enkele jaren Nederlands meest succesvolle rockband. Hun palmares is indrukwekkend: 30 gouden en platina albums, 4 exportprijzen en 2 MTV Awards. Dat succes is terug te voeren op sterke composities met makkelijk in het gehoor liggende hooks, een goede en uitgebalanceerde productie en natuurlijk de fantastische vocalen van Sharon den Adel.

Op The Unforgiving zijn alle ingrediënten voor continuering van het succes aanwezig en klinkt de band toegankelijker dan ooit. De metalinvloeden zijn tot een minimum beperkt, de klassieke georiënteerde zanglijnen zijn verdwenen en arrangementen uit de popmuziek maken hun intrede.

In The Middle Of The Night herinnert bijvoorbeeld eerder aan The Rasmus of Europe dan aan Nightwish, Lacuna Coil of Evanescence. De keyboards op de single Faster roepen associaties op met A-ha. De gitaar houdt het nummer stevig, maar blijft radiovriendelijk. Het getuigt van moed om je muzikale koers te verleggen. Dat de band geen doodlopende weg is ingeslagen blijkt wel uit de diverse hitnoteringen in de eerste week van release. De koerswijziging zal door de metalpuristen wel worden uitgelegd als commerciële knieval, maar de band verbreedt gewoon haar mogelijkheden en verruimt en passant haar publiek. The Unforgiving staat vol met pakkende, kwalitatief goede liedjes, maar ik betwijfel of het tijdloze muziek is. Het klinkt af en toe net even te trendy en trend heeft niet voor niets het woord ‘end’ in zich. Een nummer als Fire And Ice zou zelfs niet misstaan op een album van Celine Dion en de eighties discobeat van Sinéad lijkt regelrecht afkomstig van Roxette. Een stuk beter is Where Is The Edge dat een lekker catchy refrein heeft.

Within Tempation bereikt met haar muziek een groot publiek en daaronder bevinden zich velen die tot op heden weinig tot niets met metal hadden. Zoals Kiss en Van Halen eind jaren zeventig het genre bij een groter publiek introduceerden en Guns N’ Roses en Metallica dat begin jaren negentig deden, zo kan Within Temptation nieuwe fans voor het genre winnen. Ze zullen verfoeid worden door velen, maar aanbeden door vele anderen.

The Unforgiving is meer dan een album en wordt vergezeld van drie korte films, die gebaseerd zijn op songs van het album. Daarnaast verschijnen zes stripboeken  waarin het concept van het verhaal is uitgewerkt door Romano Molenaar (Witchblade/Darkness/X-men). Within Temptation past met die zet keurig in het huidige multimedia tijdsbeeld.

Tracklisting The Unforgiving

 1. Why Not Me
 2. Shot In The Dark
 3. In The Middle Of The Night
 4. Faster
 5. Fire And Ice
 6. Iron
 7. Where Is The Edge?
 8. Sinéad
 9. Lost
 10. Murder
 11. A Demon’s Fate
 12. Stairway To The Skies