Whitesnake – The Purple Tour
Door op 16 januari 2018

Artiest: David Coverdale
Band: Whitesnake
Album_title: The Purple Tour
Genre: hardrock
Release_date: 01/19/2018
Label: Rhino / Warner
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3735600
The Purple Tour Whitesnake
3.5
3.5

Hardrockers die hun afscheidstournee aankondigen. Wie gelooft ze nog? Na Scorpions, Kiss en Ozzy Osbourne kunnen we ook David Coverdale niet meer op zijn woord geloven. Bij de start van de tournee ter promotie van The Purple Album zei hij dat dit de farewell tour van Whitesnake was. Na zijn start als 23 jarige bij Deep Purple was hij de cirkel met de release van The Purple Album rond. Dit livealbum zou dus de laatste Whitesnake release zijn.

Inmiddels heeft Coverdale besloten dat hij verder gaat. Een nieuw album met studiomateriaal verschijnt later dit jaar en krijgt de titel Flesh & Blood. Dat is enerzijds goed nieuws want de laatste Whitesnake studioplaten mochten er echt wel zijn, anderzijds is het een beetje lullig voor fans die soms van grote afstand naar de concerten reisden om Coverdale nog eenmaal live aan het werk te zien.

Terwijl het uitstekend geproduceerde The Purple Tour zijn rondjes draait in de CD speler verbazen we ons over de forse overlap met voorgaande live albums. Veel nummers stonden al op Live – In The Shadow Of The Blues (2006), Made in Japan (2013) en Made In Britain (2013). Coverdale moet toch ernstig waken voor redundantie. Hoeveel liveversies van Whitesnake nummers heb je als fan nodig? Coverdale is een meester in het verzamelen van getalenteerde muzikanten en ook op deze tournee heeft hij zich wederom omringd met muzikanten die hun vak verstaan. Hoewel hij de uitvoering van Deep Purple klassiekers als een eerbetoon ziet, liggen vergelijkingen met zijn oude broodmeester toch voor de hand. Daar gaan we ons natuurlijk niet aan wagen want muziek is geen wedstrijd en wat heeft het voor zin om Blackmore uit medio jaren zeventig te vergelijken met Reb Beach of Joel Hoekstra zoveel jaar later? Wat wel duidelijk opvalt is dat de jaren voor Coverdale gaan tellen; hij heeft nog steeds een goede stem maar de kracht en het timbre van weleer zijn na decennia lang op de podia te hebben gestaan toch aan slijtage onderhevig. Desalniettemin petje af voor deze rocker die al meer dan veertig jaar over de wereld toert en zijn fans vermaakt met (nog steeds) goede muziek.

The Purple Tour trapt traditioneel af met het energieke Burn van het gelijknamige album. De band speelt strak en klinkt veel moderner dan Deep Purple ooit klonk. Na twee Whitesnake nummers krijgen we The Gypsy, een wat rustiger nummer waarop Coverdale beter uit de verf komt dan op nummers waarop hij moet forceren. Ook op Soldier Of Fortune klinkt hij goed. Tijdens de uithalen komen Coverdale’s beperkingen goed naar voren. Dat Whitesnake de klassiekers in een modern jasje heeft gegoten hoor je best in Mistreated dat veel heavier klinkt dan het origineel en het soulvolle karakter toch wel enigszins is kwijtgeraakt. The Purple Tour is een vermakelijk live album dat echter wel onderstreept dat Coverdale zijn houdbaarheidsdatum met rasse schreden nadert. De charismatische Brit heeft echter een goed oor voor composities en beschikt over voldoende studiotrucs om gebreken te verbergen, zodat we toch reikhalzend uitkijken naar zijn nieuwe studioplaat.

Tracklisting The Purple Tour

 1. Burn
 2. Bad Boys
 3. Love Ain’t No Stranger
 4. The Gypsy
 5. Give Me All Your Love
 6. Ain’t No Love in the Heart of the City
 7. Mistreated
 8. You Fool No One
 9. Soldier of Fortune
 10. Is This Love
 11. Fool for Your Loving
 12. Here I Go Again
 13. Still of the Night