White Cowbell Oklahoma – Buenas Nachas
Door op 12 januari 2013

Band: White Cowbell Oklahoma
Album_title: Buenas Nachas
Genre: Rock, southern rock, rock 'n roll
Release_date: 10/22/2012
Label: Slick Monkey
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3138920
Buenas Nachas White Cowbell Oklahoma
4
4

Zo southern als de nieuwe plaat van White Cowbell Oklahoma klinkt, zo niet-Amerikaans zijn de bandleden. Die zijn namelijk Canadees. Als je dat in je achterhoofd houdt bij het beluisteren van Buenas Nachas, de vierde studioplaat van de band, sta je versteld van de rock ’n roll die de gasten (en één vrouw) in hun kloten hebben.

De cowboys en –girl van White Cowbell Oklahoma openen met Buenas Noches, een prachtplaat startend met windvlagen, regen en onweer à la Riders On The Storm. De langzame drums en dwepende gitaren laten je sidderen, alsof je in een guur bushokje in het donker staat te wachten op meer warmte en comfort. Net wanneer je jezelf al helemaal ziet verkleumen, knalt Get Back To The Grove uit je speakers. Dat lied had beter Get Back To The Groove kunnen heten.

Een nummer als Buenas Nachas vind je ook niet meer terug. Op Flush In The Pocket en Bully Black is het net alsof Ian Gillan van Deep Purple staat te zingen en ook Easy Street is erg Deep Purple, mede dankzij de orgelpartijen. Over orgels gesproken, Streetknife’s Theme is een fantastisch lange jamsong met geweldige orgelpartijen en gekke synths erin verwerkt. Gallows Bird begint ingetogen, maar wordt een Blur-achtige popsong met psychedelische effecten en een knijpende bijna verstikkende zang. Toepasselijk voor een lied over een galg.

Gevoel voor humor heeft White Cowbell Oklahoma wel. Zo is een vrije vertaling van de albumtitel ‘goede billen’, willen we niet te lang nadenken bij titel Flush In The Pocket en vragen we ons af wat een pannenkoek en vleesetende plant met elkaar te maken hebben. De plaat besluit met de meer dan negen minuten durende Diabla, Diabla – oftewel Duivel, Duivel – en maakt het geheel rond door te starten en eindigen met de gure wind en regen uit albumopener Buenas Noches. Het nummer swingt en de toevoeging van hypere trompetten die converseren met de drums, maakt Diabla, Diabla een heerlijke afsluiter die negen minuten langer had mogen duren.

Het is best vreemd, op z’n minst een schande eigenlijk, dat White Cowbell Oklahoma nagenoeg onbekend is, zo valt ook te lezen in de bio (“Canada’s most infamous rock armada”). Laat daar alstublieft snel verandering in komen!

Tracklisting Buenas Nachas:

  1. Buenas Noches
  2. Get Back To The Grove
  3. Flush In The Pocket
  4. Easy Street
  5. Gallows Bird
  6. Bully Black
  7. Flapjack Flytrap
  8. Streetknife’s Theme
  9. Diabla, Diabla