We Are Scientists – TV En Francais
Door op 08 mei 2014

Band: We Are Scientists
Album_title: TV En Francais
Genre: indie, pop, Rock
Release_date: 03/03/2014
Label: 100%
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3280671
TV En Francais We Are Scientists
3.5
3.5

Het lijkt nog niet zo gek lang geleden dat We Are Scientists in vele alternatieve popcentra te horen was met It’s A Hit, The Great Escape en Nobody Move, Nobody Get Hurt. Deze niet te versmaden, energieke postpunk/indierockers waren allen te vinden op het succesvolle album With Love And Squalor (2005). Ondertussen scoorden de Amerikanen in 2008 ook nog een hit met After Hours en staat de albumteller dankzij dit TV En Francais op vijf.

TV En Francais, de eerste plaat sinds 2010, ontbeert een paar lekkere instantklassiekers maar ontpopt zich toch als een heel aardig album. Met de nieuwe producer Chris Coady achter de knoppen is de band verder richting melodieuze indiepop/rock verschoven, daarbij niet vies van grotere muzikale gebaren. Regelmatig pakt de band stevig uit want spelen, dat kunnen de heren natuurlijk.

Na de poprock-in-mineur-met-koortjes van What You Do Best haalt Dumb Luck lekker vol uit: machinale gitaren, een noest ritme en dikke climaxen die neigen naar hardrock en symfo. Lekker. Sprinkles is een staalkaart van de creativiteit van We Are Scientists: hier schiet de band van luchtige pop naar gezwollen dramatiek.

Met de sprankelende gitaren van Overreacting zet de band de klok terug naar het begin van de jaren negentig, toen de Britse indiepop zijn opmars inzette. De mooie versnellingen in deze fijne song vormen een heerlijke bonus. Via de krachtige, traag opbouwende ballad Return The Favor belanden we bij het slot-trio van TV En Francais. Slow Down slaat bijna door in het rood, Don’t Blow It is in het bezit van een heerlijk gloedvol refrein en bij het afsluitende Take An Arrow waait er een vleugje U2 en Editors door de muziek.

Het is leuk het bijna vergeten We Are Scientists weer te mogen begroeten. Hoewel TV En Francais een behoorlijk conventionele poprockplaat is, weet de band toch weer een paar keer lekker uit de hoek te komen. Om de paar hoogtepunten heen houdt de band het niveau bovendien aardig vast. Zo leuk als in 2005, 2006 wordt het nergens, maar het is te vroeg om We Are Scientists  af te schrijven.

Tracklisting TV En Francais:

  1. What You Do Best
  2. Dumb Luck
  3. Make It Easy
  4. Sprinkles
  5. Courage
  6. Overreacting
  7. Return The Favor
  8. Slow Down
  9. Don’t Blow It
  10. Take An Arrow