Vooruitblik: het rock en metaljaar 2012
Door op 27 december 2011

Waar tal van media terugblikken op het jaar, kijken we bij Written In Music graag vooruit. De toekomst is immers de plek waar de rest van ons leven zich afspeelt. Hoewel 2011 nog niet is afgelopen, werpen de schaduwen van 2012 zich al vooruit.

Nieuwe albums

De oude garde maakt zich op voor de release van hun laatste studioplaat en rondje over de aardbol. De reizende ziekenboeg van Aerosmith gaf eind 2011 concerten in Zuid-Amerika en Japan en dook vervolgens de studio van Joe Perry in om de opnamen van het nieuwe album af te maken. Niet alleen in Boston wordt gesleuteld aan een afscheidsplaat, in New York leggen de heren van Kiss de laatste hand aan Monster. De ooit voor een Gilette reclamestunt begeerde mannen van ZZ Top doen hun laatste studiokunstje in Texas. De grondleggers van het genre komen uit Birmingham en kondigden in november aan nog een afscheidsalbum op te gaan nemen. Voor het zover is gaan Iommi, Butler, Osbourne en Ward eerst nog even een paar miljoen via concerttickets ophalen. Rush volgde dezelfde formule. In 2011 werd getoerd om komend jaar Clockwork Angels op de markt te brengen. In ons eigen landje broedt Angus Young van AC/DC op melodietjes voor wat het laatste AC/DC album moet worden. Of die schijf in 2012 verschijnt, is echter zeer de vraag. Een plaat waar veel fans al 27 jaar op wachtten verscheen niet in 2011, maar als de signalen niet bedriegen wel in 2012. Edward, Alex en Wolfgang Van Halen hebben samen met David Lee Roth een opvolger van 1984 gemaakt. Naar verluidt klinkt het als `vintage Van Halen´. Op 7 februari horen we meer.

Gelukkig is het rock- en metalgenre al jaren niet meer afhankelijk van klassieke bands en maken hele hordes nieuwe bands zich op om de headlineplekken op festivals. Aangezien er gemiddeld zo´n 230 albums per maand (!) uitkomen, voert het wellicht wat ver om ellenlange lijstjes te publiceren, maar een paar namen pikken we er toch even uit.

Soundgarden - de band is al aangekondigd voor Pinkpop en diverse andere grote festivals in Europa. Zanger Chris Cornell zegt dat het nieuwe album verder gaat waar men bij Down On The Upside ophield. Het is geen geheim dat velen uitkijken naar de terugkeer van dit illustere gezelschap.

Slash – Zijn solodebuut was een groot succes mede dankzij de veelzijdigheid van de composities en de geslaagde gastvocalen van tal van rock- en popprominenten. Op de opvolger die in april moet verschijnen, zingt Myles Kennedy (Alter Bridge), de kei die ook bij de wereldtournee achter de microfoon stond.

Wolfmother – Het derde album wordt cruciaal. Breekt men door naar een groter publiek of weet het kwartet rondom Andrew Stockdale “slechts” clubs te vullen?

Testament – Voor liefhebbers van thrash genre was 2011 ronduit matig met teleurstellende output van o.a. Megadeth en Metallica. Hopelijk zorgt Dark Roots Of Earth voor glimlachende gezichten bij de headbangers.

Slayer – Jeff Hanneman, de belangrijkste componist van de band zat een jaar werkloos thuis als gevolg van een bijna fatale ziekte. Hij had dus tijd genoeg om tal van diabolische riffs en ritmes te verzinnen voor de opvolger van World Painted Blood.

Storm Corrosion – De frontmannen van Opeth en Porcupine Tree, Akerfeldt  en Wilson, hebben de handen ineengeslagen voor een nieuw project. Gezien de hoge kwaliteit van hun andere bands, zijn de verwachtingen voor dit project torenhoog.

Portnoy & Sykes – Voormalig Dream Theater drummer Mike Portnoy komt in 2012 met twee nieuwe bands op de proppen. Eerst is er Adrenaline Mob, maar na enkele tweets van Eddie Trunk over de samenwerking met voormalig Thin Lizzy, Whitesnake en Blue Murder gitarist John Sykes kijken we reikhalzend uit naar het resultaat van dit project. Het klinkt als Whitesnake’s 1987 en het debuut van Blue Murder, aldus Trunk. We zijn bij de les!

Shinedown – De vorige schijf Sound of Madness was een ongekend succes in de Verenigde Staten en werd ook in Europa goed ontvangen. Er is lang gewerkt aan een opvolger die ergens rond februari/maart moet verschijnen.

Riverside – Het Poolse kwartet staat voor ons gevoel aan de vooravond van een grote doorbraak. Al tien jaar bewijzen de heren het gat van Pink Floyd moeiteloos te kunnen vullen. Nu wordt het tijd dat al die Floyd liefhebbers eens verder kijken dan hun neus lang is. Iedereen die de Poolse helden al heeft ontdekt kan op zoek naar de soloprojecten van de zanger die onder de naam Lunatic Soul verschenen.

Tool – Het kwartet ligt al jaren op zijn gat. Zanger Keenan houdt zich naast druiven ook bezig met andere muzikale projecten, maar het wachten is toch tot Adam Jones de heren bij elkaar roept in de studio. Het is twijfelachtig of de opvolger van het toch tegenvallende 10,000 Days in 2012 verschijnt. Laten we hopen op een sterke terugkeer.

Concerten en festivals

Vorig jaar hielden we op deze plek nog een klaagzang over de teloorgang van het Nederlandse festivalcircuit. Dit jaar ziet het er beter uit. De organisatie van Fortarock legde al aantrekkelijke bands als Slayer, Machine Head, Meshuggah en Anthrax vast en de Zwarte Cross timmert ook aan een leuk programma. Dokk’ em Open Air strikte Arch Enemy, Death Angel en Hail Of Bullets voor een show in het noorden. Recentelijk werd bekend dat The Gathering daar een reünieshow zal geven. In het geruchtencircuit circuleert de terugkeer van Fields of Rock met Van Halen als headliner. De oplevering van de Ziggo Dome zal door de randstedelingen met gejuich begroet worden want afreizen naar het Gelredome behoort vanaf 2012 waarschijnlijk tot het verleden. Pearl Jam en Deep Purple staan al op de agenda van de nieuwe Amsterdamse concertzaal. Hopelijk komt ook Rammstein snel naar Amsterdam want de Rotterdamse Ahoy bleek weer eens veel te klein om aan alle belangstellenden een plek te bieden. Naar verwachting zullen veel klassieke rockbands (Aerosmith, Kiss etc.) ook een show in de Ziggo Dome verzorgen.

Nieuws

Vorig jaar deden we een rits voorspellingen waarvan de reünie van Black Sabbath een juiste bleek te zijn. Naast een paar rake predicties sloegen we echter net zo vaak de plank mis. Ook voor 2012 spelen we weer de rol van AEX gorilla. Hier onze te verwachten nieuwsberichten in 2012:

 • Axl, Slash, Duff, Izzy en Steven komen toch bij elkaar voor de introductie in de Rock ‘n Roll Hall of Fame
 • Na de show maken Axl en Slash elkaar weer uit voor rotte vis
 • De nieuwe cd’s van Matchbox Twenty, Van Halen en Shinedown komen op de eerste plek binnen in de Billboard albumlijst
 • Mötley Crüe houdt het voor gezien na hun rits optredens in Las Vegas
 • Whitesnake kondigt haar afscheidstournee aan
 • Glenn Hughes komt niet met Black Country Communion III, maar gaat solo aan de slag
 • Enkele kleinere labels die zich specialiseren in AOR gaan op de fles
 • Diverse metalbladen komen met een iPad versie van hun periodiekje
 • The Hendrix family komt weer met een nieuwe rits ontdekte, niet eerder uitgebrachte opnamen van wijlen Jimi
 • Een burgemeester op de Veluwe maakt zich ernstig zorgen over een show van The Devil´s Blood binnen de gemeentegrenzen
 • De commotie op de Veluwe zorgt uiteindelijk voor de doorbraak van The Devil´s Blood
 • Diezelfde burgemeester wordt later betrapt in een parenclub
 • Er komt geen opvolger voor Lulu. Metallica distantieert zich medio 2012 van het project en geeft toe dat het een enorme mislukking was die kant noch wal raakt.
 • Na Load, Reload, St. Anger en Lulu wordt Metallica voortaan altijd vergeleken met een limbodanser: de lat kan altijd lager
 • Dave Mustaine verklaart desondanks graag een project met zijn oude kornuiten in Metallica te willen opnemen