Various Artists – 121212 The Concert For Sandy Relief
Door op 14 januari 2013

Band: Various Artists
Album_title: 121212 The Concert For Sandy Relief
Genre: Rock, Pop
Release_date: 01/15/2013
Label: Sony
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
121212 The Concert For Sandy Relief Various Artists
3.5
3.5

Het concert dat op 12 december 2012 werd gegeven in Madison Squire Garden in New York voor de slachtoffers van Sandy, de orkaan die twee maanden daarvoor over New York en vooral New Jersey had gewaaid, was er een om niet snel te vergeten.

Met een line-up met Bruce Springsteen, The Who, Eric Clapton, Bon Jovi, Billy Joel, Alicia Keys, Chris Martin (Coldplay), Paul McCartney, Roger Waters en The Rolling Stones kon er ook maar weinig fout gaan natuurlijk. Allemaal hele grote acts die met gemak de supergrote hal met hun muziek weten te vullen. Zoals van te voren werd aangekondigd was het concert bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen en er een echt feest van te maken. Dat dit gelukt is bewijst het nu uitgebrachte dubbelalbum. Maar hoe goed de artiesten ook allemaal klinken, een behoorlijk aantal gaat ook behoorlijk op de automatische piloot. Of dat ligt aan de songs die er op dit album te horen zijn? De songs die we van Billy Joel, Bon Jovi (het is best een beetje vreemd om in deze situatie een song als Wanted Dead Or Alive te spelen), Eric Clapton, Paul McCartney en zelfs de relatief jonge Alicia Keys (zou ze in New York wonen?) klinken solide maar niet indrukwekkend.

Bruce Springsteen, die niet voor niets het album opent, maakt als altijd diepe indruk. Jersey’s own, natuurlijk optimaal betrokken in het Sandy verhaal, lijkt elke avond wel te spelen alsof het zijn laatste is en haalt echt alles uit zijn songs wat er in zit. Indrukwekkend! Roger Waters klinkt, na jaren rondreizen met The Wall, doortimmerd en gelikt maar het is Eddie Vedder die met zijn stem in Uncomfortably Numb de hele band lijkt op te trekken naar adembenemend niveau. The Rolling Stones, die pas een maand daarvoor na jaren niet spelen weer bijeen waren, klinken doortimmerd en krachtig en dat geeft hoop voor de concerten die de band aangekondigd heeft te gaan spelen tijdens een dikke wereldtournee.

Ook Pete Townsend en Roger Daltrey, de enige overgebleven leden van The Who, weten met een sterke band, nog optimaal te raken. Wat een heerlijk dik geluid en wat een indrukwekkende versie van Love Reign ‘O’er Me. En Daltrey is nog steeds geweldig bij stem. Ook Coldplay’s Chris Martin overtuigt met een akoestische set met Viva La Vida, een fijne Losing My Religion samen met Michael Stipe, en een mooie Us Against The World. Wat vreselijk jammer trouwens dat de door McCartney samen met Dave Grohl en Krist Novoselic (en ook oud Nirvana gastgitarist Pat Smear) uitgevoerde nieuwe song Cut Me Some Slack het album niet heeft gehaald. Dat had dit album echte novelty meegegeven. (De song is nu wel via Itunes te verkrijgen). Ze hadden daarvoor de stupide versie van Leonard Cohen’s Hallelujah, uitgevoerd door acteur Adam Sandler en vaste David Letterman pianist Paul Schaeffer direct weg kunnen laten.

Tracklisting 121212 The Concert For Sandy Relief:

 1. Bruce Springsteen & The E Street Band– Land of Hope and Dreams
 2. Bruce Springsteen & The E Street Band – Wrecking Ball
 3. Roger Waters – Another Brick In The Atlantic Wall Part I, II & III
 4. Roger Waters – Us and Them
 5. Roger Waters feat. Eddie Vedder– Comfortably Numb
 6. Adam Sandler and Paul Shaffer – Hallelujah (Sandy Relief Version)
 7. Bon Jovi – It’s My Life
 8. Bon Jovi – Wanted Dead Or Alive
 9. Eric Clapton – Got To Be Better In A Little While
 10. Eric Clapton – Crossroads
 11. The Rolling Stones – You Got Me Rocking
 12. The Rolling Stones – Jumpin Jack Flash
 13. Alicia Keys – No One
 14. The Who – Who Are You
 15. The Who – Baba O’Reilly
 16. The Who – Love Reign O’er Me
 17. Billy Joel – Miami 2017 (Seen The Lights Go Out On Broadway)
 18. Billy Joel – Moving Out (Anthony’s Song)
 19. Billy Joel – You May Be Right
 20. Chris Martin – Viva La Vida
 21. Chris Martin en Michael Stipe – Losing My Religion
 22. Chris Martin – Us Against The World
 23. Paul McCartney – Helter Skelter
 24. Alicia Keys – Empire State Of Mind