Triggerfinger – Colossus
Door op 24 augustus 2017

Band: Triggerfinger
Album_title: Colossus
Genre: Rock
Release_date: 08/25/2017
Label: Mascot
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3691885
Colossus Triggerfinger
4
4

Stijlvol, gedistingeerd, met een band die als de best geklede in de Benelux (en daar buiten) zelfverzekerd poseert. Maar altijd met een rock ‘n roll ondertoon. De albumhoezen van Triggerfinger hebben tot nu toe een heel duidelijke stijl gehad. Een stijl die zich doorvertaalde naar de muziek. Al voerde daarin de rock ‘n roll de boventoon, stijlvol en gedistingeerd gebracht.

Colossus, het eerste album van Triggerfinger op het Mascot label, toont een abrupte breuk met de albumhoezen van weleer. Een onooglijk creatuur staart (nou ja…) je aan vanaf de cover. Als een mislukt genetisch gemanipuleerd wezen dat je met huid en haar verslindt als je in de buurt komt. Waar normale mensen en bordje bij de voordeur hebben hangen met ‘pas op voor de hond’, lijkt in huize Triggerfinger de waarschuwing ‘pas op voor Colossus’.

Die waarschuwing is terecht! Want wat is gebleven is dat de albumhoes zich perfect vertaalt naar de inhoud. Triggerfinger heeft zich onder productionele leiding van Mitchell Froom (en in een mix van Tchad Blake) ontdaan van een muzikaal keurslijf en drijft naar mate het album vordert steeds verder af van het geluid waar de band bekend om staat. Zonder daarbij ook maar een seconde niet als Triggerfinger te klinken. Een knappe prestatie. De titeltrack valt op door het gebrek aan ronkende gitaren. De meedogenloze groove wordt opgewekt door een dubbele bas en eer het refrein inzet (een bulderend scanderen van de titel) sta je al met de vuist omhoog mee te brullen, waarna Flesh Tight voor een evenzo ranzig als poppy geluid gaat. Het springerige toetsenwerk helpt hieraan zeker mee. Candy Killer heeft vervolgens een funky onderlaag die de repetitieve en tamelijk spookachtige track doet gloeien als een smeulend kooltje. Je bent continue bang om je er aan te verbranden

Colossus is een album dat zich duidelijk in een eerste en laatste deel opsplitst, de a-kant en de b-kant van de vinylversie zijn duidelijk hoorbaar ook op de cd-versie. Het eerste stuk is redelijk recht-toe-recht-aan, met verder nog het naar een frontale botsing tussen kraut- en glamrock neigende Upstairs Box en het ingetogen rustpunt Afterglow, waarna het op de tweede kant muzikaal écht los gaat. Met allereerst een track waarop met een grote bezem 60s, 70s en 80s-rock bijeen geveegd worden (Breathlessness), er vervolgens een wat meer roestig industrieel geluid tegenaan wordt gegooid waarvan de aanslag met een fuzzy bas weer wordt afgevijld (That’ll Be The Day) en de boel op een goede manier ontspoort in de tandem Bring Me Back A Live Wild One en Steady Me. Die eerste is nog redelijk traditioneel als rocknummer, maar laat – onder meer met bijdragen van Los Lobos-saxofonist Steve Berlin – een muzikale bandbreedte horen die we van Triggerfinger niet eerder hoorden. Steady Me laat alle grenzen los en de band experimenteert daarop kwistig met stromingen en geluiden. Het is een nummer als dit waarop de kolos die de cover siert zich woest de speakers uit probeert te beuken, zich met kracht te ontworstelen aan het fysieke schijfje waarin hij opgesloten zit. Het is niet altijd even makkelijk luisteren, maar je kan niet anders dan geïmponeerd zijn door de getoonde oerkracht. Het uit een post-apocalyptische wersternfilm weggelopen instrumentaaltje Wollensak Walk eindigt het album, dat in een grillige en gruizige honky tonk-rocker nog een ongetitelde bonustrack lijkt te hebben… of is dat nog steeds Wollensak Walk?

Als één ding duidelijk wordt bij beluistering van Colossus, is het dat Triggerfinger zichzelf een vrijbrief heeft gegeven om zich buiten de op de vorige albums door henzelf gebaande paden te bewegen. Soms wandelt de band in die ambitie een doodlopend steegje in, maar veel vaker levert het waanzinnige nieuwe routes op. Een imposante volgende stap.

Triggerfinger – Colossus

  1. Colossus
  2. Flesh Tight
  3. Candy Killer
  4. Upstairs Box
  5. Afterglow
  6. Breathlessness
  7. That’ll Be The Day
  8. Bring Me Back A Live Wild One
  9. Steady Me
  10. Wollensak Walk