The Yawpers – Boy In A Well
Door op 03 april 2018

Band: The Yawpers
Album_title: Boy In A Well
Genre: punkrock surf, blues
Release_date: 08/17/2017
Label: Bloodshot Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3718926
Boy In A Well The Yawpers
3.5
3.5

De derde langspeler van The Yawpers  is ondertussen al ruim een half jaar uit, niet alleen naar aanleiding van de  uitgebreide tournee in Nederland  verdient dit werkstuk opnieuw enige aandacht. Het trio uit Colorado  trok naar de studio’s in Chicago van Alex Hall waar eerder JD McPherson , The Cactus Blossoms en Porkey LaFarge gesignaleerd werden.  Evenals bij de voorganger American Man steunen de verrichtingen van Nate Cook, Jesse Parmet en Noah Shomberg  op de nieuwe langspeler op een mix van punkrock, blues, country R&B en rockende billy, vermangeld in een onstuimige agressief kolkende cocktail.

Boy In A Well werd geïnspireerd door een van de vele dramatische gebeurtenissen die zich aan het einde van de eerste wereldoorlog afspeelden in Frankrijk. Een radeloze jonge moeder laat haar pasgeboren ongewenste baby, het resultaat van een kortstondige affaire met een soldaat,

Op de door JD Wilkes ontworpen zwart wit hoes worden we meteen met die gebeurtenissen geconfronteerd met sombere comics die enigszins herinneren aan de houtsneden van Frans Masereel. Die illustraties van ‘The Colonel’ van The Legendary Shack Skakers werden verwerkt in een bijhorend boekwerkje. Als je de digipack openklapt zie je een op een historische hoofdpagina van  Le Gaulois de berichten berichten over de capitulatie van Duitsland.

Met hulp van producer Tommy Stinson (Replacements) fabriceren The Yawpers een beklemmende soundtrack waarin Nate Cooke zijn eigen ervaringen vermengt in de verhaallijnen. In een door onheilspellende piano-intro Armistice Day wordt  de spanning op rauwe, urgente gitaarlijnen en knallende drumreplieken die naadloos overlopen in de koortsige punkabilly van A Decision is Made. Cooke braakt de woorden uit in ijltempo. A Visitor is Welcomed vormt samen met Room With a View, een op vloeibare bluesy slides meanderende ballade, een haast idyllisch rustpunt.

De helse rit wordt onverstoorbaar verdergezet op de staccato ritmiek van Mon Dieu. The Awe and the Anguish begint als een door rustieke backporch tune, ingekleurd door de bottleneck van Parmet die als bij donderslag explodeert in rauwe hardrock en ook Mon Nom en Face to Face to Face evolueren zonder enige waarschuwing van een beklemmende sfeer naar een explosie van razernij waarop No Going back verder surft. Een akoestische picker  als God’s Mercy contrasteert ongemeen fel met de hypnotische surf van Linen For the Orphan . The Yawpers slepen je op Boy In The Well mee op een losgeslagen emotionele rollercoaster, een verdoemde trip die je verbijsterd en verweesd achterlaat.

Heartland Festival en Down By The River zijn op het tourschema van april ingepland.

Tracklisting Boy In A Well:

 1. Armistice Day
 2. A Decision is Made
 3. A Visitor is Welcomed
 4. Room With a View
 5. Mon Dieu
 6. The Awe and The Anguish
 7. Mon Nom
 8. Face to Face to Face
 9. No Going Back
 10. God’s Mercy
 11. Linen For the Orphan
 12. Reunion