The Tower – Hic Abundant Leones
Door op 15 maart 2014

Band: The Tower
Album_title: Hic Abundant Leones
Genre: doom, retrorock, bluesrock, hardrock
Release_date: 03/03/2014
Label: Bad Omen
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Hic Abundant Leones The Tower
3.5
3.5

Bad Omen Records begint snel furore te maken als een bijzonder interessant cultlabel. Vorig jaar trok dit Londense label van Wil Palmer (bassist Angel Witch en werkzaam bij het Rise Above label) al de aandacht met Satan’s Satyr en deze maanden verblijden ze ons met het debuut album van The Tower en volgende maand met een release van Witchfynde.

The Tower is een Zweedse retro rock band waarvan de bio ons niet veel informatie geeft die bruikbaar is. Als we die er namelijk op na slaan, lezen we dat de band al in 1945 is opgericht, dat ze wat pauzes hebben ingelast en dat ze bad luck boogie of surrealistische psych blues. maken Drummer Tommy komt onder meer uit Nocturnal Rites (dat kennen we dan weer wel) en Saturnalia Temple. Gitarist August blijkt ook schrijver te zijn. De rest van de band (zanger Eric en bassist Victor) blijkt nog niet een cv te hebben waar indrukwekkende prestaties op staan, maar wellicht komt daar nu verandering in,

Hic Abundant Leones begint met een psychedelisch instrumentaaltje voordat ze lekker op stoom raken met 8 nummers die zeer diep geworteld zijn in de jaren 70. Een beetje zoals landgenoten Graveyard, maar dan wel wat minder gevarieerd en wat obscuurder. Nog meer moet ik denken aan Iron Butterfly bij beluisteren van een aantal songs. Alle 8 nummers hebben een langzame opbouw en de hypnotiserende bluesy doomriffs schuiven in uiterst traag tempo voort. De zang heeft een wat mythische sfeer wat het allemaal nog een extra cultrandje geeft. De psychedelische afsluiter The Tower werkt meer dan 9 minuten toe naar 3 minuten chaotisch slotstuk. Old school en lekker.

Tracklisting Hic Abundant Leones:

  1. Non Omnis Moriar
  2. Adrenalawine
  3. Exile
  4. Lucy
  5. Lion At The Gate
  6. Pine Tree Mary
  7. Moonstoned
  8. Wounds
  9. The Tower