The Spook School – Try to Be Hopeful
Door op 08 oktober 2015

Band: The Spook School
Album_title: Try to Be Hopeful
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 10/09/2015
Label: Fortuna Pop
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3451439
Try to Be Hopeful The Spook School
3.5
3.5

The Spook School is allereerst een garagepunk band met vleugjes noise, zoals er wel meer zijn op het Fortuna Pop label. Korte liedjes met aanstekelijke refreinen domineren dit tweede album. Geheel in lijn met andere bands op het label, schrijft de band sociaalpolitieke liedjes, met een focus op identiteit en seksualiteit.

Gezien de transgender identiteit van vocalist Nye Todd zijn onderwerpen omtrent seksuele identiteit en het vinden van jezelf een belangrijk onderwerp binnen de lyrics van de band. Toch klinkt de boodschap nooit drammerig, maar juist erg speels. Zelf zegt Nyye, “Waar het eerste album draaide om het zoeken naar een eigen seksualiteit, heb ik deze nu gevonden. Dit tweede album draait dan ook om het bevestigen van die seksualiteit, gekoppeld aan mijn eigen persoonlijkheid”.

Wat vooral opvalt is de aanstekelijkheid van Try to be Hopeful. Liedjes nestelen zich makkelijk in je hoofd door simpele refreintjes en fijne melodieën . Door de explosieve energie veroorzaakt door het gruizige randje worden de eigenlijk erg op elkaar lijkende liedjes ook niet saai of voorspelbaar. Als fan van het label en soortgelijke bandjes is het voor mij persoonlijk erg aanlokkelijk om gelijk een hoog cijfer uit te delen aan het album, ik ben nu eenmaal gek op de stijl. Echter, als je het album kritischer beluistert, moet je concluderen dat de band hier op muzikaal vlak niets nieuws of eigenzinnigs laat horen. Het is aan de luisteraar om te beslissen of dit een struikelblok vormt, of juist een fijne warme deken van herkenbaarheid.

Tracklisting Try to Be Hopeful:

1. Burn Masculinity
2. Richard And Judy
3. Friday Night
4. Speak When You’re Spoken To
5. August 17th
6. Everybody Needs To Be In Love
7. Vicious Machine
8. I Want To Kiss You
9. Books And Hooks And Movements
10. Binary
11. Try To Be Hopeful