The Kings Of Frog Island – III
Door op 03 november 2010

Band: The Kings Of Frog Island
Album_title: III
Genre: stoner
Release_date: 07/22/2010
Label: Elektrohash
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2784766
III The Kings Of Frog Island
3.5
3.5

Van deze stoner formatie had ik nog niet eerder gehoord, maar gezien het feit dat dit album III heet heb ik snel de eerste twee gedownload om mij een beter beeld van deze formatie te geven. Dit album sluit tevens een trilogie af. In Memoriam is een intro waarbij een hele lijst van veroordeelde heksen wordt opgesomd over trom geroffel. Glebe Street Whore klinkt als de mix van Monster Magnet en QOTSA die ook op de eerste twee albums sterk aanwezig is. De overstuurde stem ligt op de muziek in de mix, in plaats van dat hij er in hangt. Fit geeft een krachtig effect aan dit nummer.

Dark On You klinkt alsof het op Euphoria Morning van Chris Cornell had kunnen staan. Allereerst komt de stem van Mark Buteux in de buurt van die van Chris Cornell, maar ook het open getrokken geluid is soortgelijk. Vanaf dit nummer wordt het tempo van de songs sterk naar beneden getrokken. The Keeper Of… is een lange psychedelische instrumentale track met veel feedback en een sonische geluidsmuur. More Than I Should Now is een dromerige, repeterende track die gebaseerd is op een sixties gitaargeluid en harmonie vocalen en deze gaat over in het psychedelische Ode To Baby Jane. I Ain’t Sorry klinkt weer zoals QOTSA niet meer kan klinken en Gallowtree Gate eindigt qua sfeer zoals het album begint, maar dan met zang.

III sluit de trilogie op zeer mooie wijze af en laat genoeg verandering horen als het album naast de eerste twee wordt gelegd. Of dit wil zeggen dat dit ook het laatste album van The Kings Of Frog is, is mij niet bekend. Mocht dat zou zijn, dan hebben ze in ieder geval drie zeer hoogstaande albums achtergelaten.

Tracklisting III:

  1. In Memoriam
  2. Glebe Street Whores
  3. Bride Of Suicide
  4. Dark On You
  5. The Keeper Of…
  6. More Than I Should Know
  7. Ode To Baby Jane
  8. I Ain’t Sorry
  9. A Cruel Wind Blows
  10. Gallowtree Gate