The Hold Steady – Teeth Dreams
Door op 21 maart 2014

Band: The Hold Steady
Album_title: Teaath Dreams
Genre: Rock
Release_date: 03/25/2014
Label: Isol Music
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3288707
Teaath Dreams The Hold Steady
4
4

Met het vertrek van toetsenist Franz Nicolay verwachte iedereen een terugkeer naar de venijnige eerste albums, de pure gitaarrock. Toch deed The Hold Steady dat op hun vorige album, Heaven Is Whenever uit 2010 niet. Het werd een mooie sferische plaat. Een soundtrack voor een roadtrip met een enorm all American gevoel.

Voor degene die dat jammer vonden is er nu Teeth Dreams. Dit nieuwe 6e album staat bomvol strakke gitaarrock die met gebalde vuisten wordt uitgevoerd. Niet meer zo ruw als voorheen, het geluid van de band is nu veel rijker geworden, maar tussen de powerbalads door rockt het allemaal wel weer heel lekker, getuige songs als On With The Business, I Hope This Whole Thing Didn’t Frighten You en Wait A While. Het meest opvallende aan dit nieuwe album is de wisselwerking tussen “ nieuwste” gitarist Steve Selvidge en oud gediende Tad Kubler. Daar ontstaan hele mooie dingen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de prachtige gitaarmelodieën in Big Cig.

De powerballads, een handelsmerk van de band,  zijn ook ruimschoots vertegenwoordigd op Teeth Dreams en het akoestische Almost Everything behoort daarbij tot het mooiste wat de band ooit heeft geschreven. Jammer alleen dat ze ervoor gekozen hebben om Oaks, ook een prachtige ballad er achteraan te plaatsen. Dat haalt het effect wat weg. Maar de climax van dit nummer, de slepende gitaarsolo, is wel weer verschrikkelijk mooi.

Met dit ongecompliceerde en goudeerlijke nieuwe album viert The Hold Steady haar 10 jarig bestaan en bewijst dat ze hun titel van kroeg rock helden nog steeds dubbel en dwars waard zijn.

Tracklisting Teeth Dreams:

  1. I Hope This Whole Thing Didn’t Frighten You
  2. Spinners
  3. The Only Thing
  4. The Ambassador
  5. On With The Business
  6. The Big Cig
  7. Wait A While
  8. Runners High
  9. Almost Everything
  10. Oaks