The Experimental Tropic Blues Band – Liquid Love
Door op 19 februari 2012

Band: The Experimental Tropic Blues Band
Album_title: Liquid Love
Genre: Punkrock, punk, Rock, Rockabilly
Release_date: 02/27/2012
Label: Excelsior Recordings
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3032654
Liquid Love The Experimental Tropic Blues Band
3
3

Het Belgische trio The Experimental Tropic Blues Band heeft een missie: Muziek maken als grote helden van weleer Elvis Presley, Bo Diddley en The Cramps. Beter goed gejat dan slecht bedacht lijkt niet in het grote spreekwoordenboek voor te komen van het drietal, want er wordt een fanatieke partij punk en funk aan toegevoegd en alles staat in het teken van het experiment. Verwacht dan ook niets ‘normaals’.

Als je de plaat in je hand neemt, dan lijkt het in eerste instantie te gaan om een band uit Zuid-Amerika. Het artwork bevat een goedlachse trompettist die nog even op de foto gaat voordat hij de jazzclub betreedt en een avond lang de longen uit z’n lijf gaat spelen. Hoe erg je op het verkeerde been wordt gezet blijkt als de eerste noot gespeeld is. Een ontzettende bak herrie overdondert de mindset die jazz en warmte verwachtte. The Best Burger is een nummer dat geen illusies meer overlaat en door al z’n opwinding en rommeligheid de wenkbrauwen doet fronzen. De nieuwsgierigheid om verder te luisteren zit vooral in de eerder genoemde mess up met de mindset, dan in de kwaliteit van het nummer.

De plaat gaat verder met een track die veel netter klinkt. Alsof Keep This Love beter geproduceerd is, maar dat lijkt me schijn. Er is bewust voor een geluid gekozen dat vunzig, vuig en rommelig is. Dat geluid blijft namelijk onlosmakelijk verbonden met het hele album. Soms is dat wat jammer, zoals bij Do It To Me. Dit nummer lijkt rechtstreeks afkomstig uit het oeuvre van Elvis Presley, maar wordt ‘verstoord’ door een rauw gitaargeluid dat halverwege het nummer zijn intrede doet. Een andere keer is het juist heel tof, zoals in Sex Games. En bijvoorbeeld in Holy Peace Of Wood, wat het hoogtepunt van de plaat is. Dat nummer doet denken aan de funk van de Red Hot Chili Peppers, waar het cleane geluid van die band wordt gecombineerd met punk en onderdeel is van een muzikaal experiment vol psychedelica, rock en hillbilly.

De helden van deze gasten zijn dus Presley, Diddley en The Cramps die terug te horen zijn in bijna alle nummers. Dit gebeurt op directe wijze via eerder genoemde Do It To Me, maar ook in afsluiter Fantasy World. Een andere, iets meer latente,  invloed waardoor je teruggeworpen wordt in de jaren ’50, is de hillbilly die in de meeste nummers een prominente rol krijgt. Snelle ritmes, korte nummers en dansbaar.

Helden zijn er om te eren en die mogelijkheid wordt, zo lijkt het, niet onbenut gelaten. Toen Lou Reed nog zong had hij op best een paar tracks mee kunnen doen. Tegenwoordig oreert Reed en zelfs voor die uitspatting is er een podium op deze plaat. Horen we hem langs komen op Worm Wolf? Naast Reed lijkt Lemmy Kilmister van Motorhead een duit in het zakje te doen tijdens Holy Peace Of Wood. Als we nog meer referenties naar het verleden noemen komen we uit bij Can’t Change, waar het profetische geluid van The Clash in doorklinkt.

Tracklisting Liquid Love:

 1. The Best Burger
 2. Keep This Love
 3. Worm Wolf
 4. T.E.T.T.B. Eat Sushi
 5. Can’t Change
 6. Nothing To Prove Part1
 7. Nothing To Prove Part2
 8. Do It To Me
 9. Break Up
 10. Seks Games
 11. Holy Peace Of Wood
 12. Fantasy World