The Damned Few – The Dirt
Door op 07 maart 2019

Band: The Damned Few
Album_title: The Dirt
Genre: Garagerock
Release_date: 12/07/2018
Label: Eigen beheer
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
The Dirt The Damned Few
3.5
3.5

Om op te vallen in de stortvloed releases die tegenwoordig over print en online magazines en blogs wordt uitgestort, moet je iets doen om op te vallen. Dat is The Damned Few gelukt want zangeres Dion Legebeke heeft een handgeschreven biografie geschreven en opgestuurd. Daarin worden naast de gebruikelijke zaken (bandleden, bandgeschiedenis en muziekstijl) ook de motivatie en ambitie toegelicht. Dat stellen we op prijs.

The Damned Few is een kwartet uit Overijssel dat naar eigen zeggen alternatieve rock speelt waarin invloeden uit de blues, psychedelica en grunge worden verenigd. Na het beluisteren van de EP kunnen we melden dat dat een goede samenvatting is van de muziek. Gitarist Michiel Jansen kan goed overweg met zijn instrument en laat geregeld horen dat hij wel wat in zijn mars heeft. Ook zangeres Dion Legebeke is een talent. Haar stem klinkt lekker rauw en is een beetje een mix van Anouk (stemgeluid) en Erin Larsson (zangeres Blues Pills).

De EP heet The Dirt. Die titel associëren wij natuurlijk met de zeer succesvolle en hilarische biografie van Motley Crue. Die biografie is vanaf 22 maart te zien als speelfilm op Netflix. Afgezien van het aantal bandleden hebben ze weinig met de controversiële rockers uit Los Angeles gemeen. Op het eerste nummer Hypnotized horen we een early eighties riff die herinnert aan NWOBHM bands als Jaguar, Weapon en Gaskin. De muziek stampt er lekker op los en meteen is duidelijk dat Legebeke uit het juiste hout is gesneden. Het nummer Woman heeft een drive die doet denken aan het vroege ZZ Top. Het rauwe Dive is ook al raak. Garagerock in optima forma. Met The Damned Few hebben we er een leuke band bij die met de juiste ondersteuning kan uitgroeien tot het Nederlandse antwoord op The Pretty Reckless en Halestorm.

Tracklisting The Dirt

  1. Hypnotized (2:52)
  2. Woman (3:52)
  3. Shattered Sun (4:15)
  4. Dive (3:19)
  5. My Way or Highway (3:46)