The Church – Further/Deeper
Door op 28 mei 2015

Band: The Church
Album_title: Further/Deeper
Genre: Rock, Alternative
Release_date: 06/05/2015
Label: Unorthodox Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3411599
Further/Deeper The Church
4.5
4.5

Imposant dat is het enige woord dat door je hoofd schiet als je de eerste songs van Further/Deeper, het nieuwe album van The Church hoort. Fantastisch het woord als je het hele album hebt gehoord.

Ongelooflijk hoe The Church dat toch flikt. Begonnen in 1980 maakt de Australische band na 35 jaar nog steeds meer dan relevante albums. Ook op hun nieuwe, onderhand 25ste album Further/Deeper hebben ze hun eigenzinnige sound weer verder weten uit te diepen. Met de sprankelende gitaren, heerlijk veel energie, een weldadige psychedelische sfeer en de kenmerkende/geweldige stem van Steve Kilbey als markeerpunten.

Met de fraaie voorganger Untiteld #23 als referentiekader is er nogal wat veranderd. Mary Wilson-Piper, gitarist vanaf het allereerste uur, verhuisde naar Zweden en liet vervolgens, vreemd genoeg, niets meer van zich horen. De geweldige gitarist Ian Haug (Powderfinger), al zijn leven lang groot Church fan, werd gevraagd tot de band toe te treden. Het kenmerkende en super kleurrijke duo-gitaarspel van Wilson-Piper en Peter Koppes heeft daardoor een fascinerende impuls gekregen. Reeds vanaf de eerste keer samen spelen bemerkten Steve Kilbey (bassist, songschrijver en onbetwiste leider van de band), Koppes en drummer Tim Powles dat het met Haug helemaal goed zat.

Met hernieuwde inspiratie werd er vervolgens begonnen met het uitwerken van de vele door Kilbey geschreven nieuwe songs. Maar niet nadat Kilbey, Koppes en Haug, reeds bij de eerste keer samenkomen, spontaan de nieuwe song Miami hadden ontwikkeld. De songs die nu als overweldigende albumafsluiter op Further/Deeper staat. Het verse bloed bleek zoveel opwinding te betekenen dat in geen tijd de meer dan 20 reeds geschreven songs verder werden uitgewerkt. Songs waarin Haug, met zijn prominente gitaarspel gelijk een voorname rol speelt.

Further/Deeper is de duidelijke titel voor een Church-album dat tot een van de beste van hun rijke oeuvre gerekend kan/mag worden. Het ijzersterke Vanishing Man is de bedwelmende albumopener en geweldige songs als Pride Before The Fall, Laurel Canyon, het dik groovende Globe Spinning, Lightning White, het door toetsen gekleurde Love Philtre en de geweldige, al eerder genoemde, albumafsluiter Miami sluiten daar naadloos op aan. Songs die behoren tot het beste dat The Church ooit opnam.

Het is zeker niet alleen het gitaarkoppel Koppes/Haug dat op Further/Deeper excelleert. Juist ook het ritmetandem Kilbey/Powles pakt de ruimte en gooit onder veel songs een heerlijke groove. En die geweldige stem van Stev Kilbey klinkt nog net zo gepassioneerd als in hun beginjaren. Ongelooflijk dat The Church na 35 jaar nog zo relevant en gedreven klinkt. Further/Deeper is een geweldig album dat de legende van de Australische band alleen maar groter maakt.

Tracklisting Further/Deeper:

 1. Vanishing Man
 2. Delirious
 3. Pride Before a Fall
 4. Toy Head
 5. Laurel Canyon
 6. Love Philtre
 7. Globe
 8. Spinning
 9. Old Coast Road
 10. Lightning White
 11. Let Us Go
 12. Volkano
 13. Miami