The Brian Jonestown Massacre – Revelation
Door op 17 juni 2014

Band: The Brian Jonestown Massacre
Album_title: Revelation
Genre: pop, rock, alternative
Release_date: 05/19/2014
Label: A
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3306310
Revelation The Brian Jonestown Massacre
3.5
3.5

Bandleider Anton Newcombe is dikwijls een eikel om mee in de studio- en op het podium te staan. Werk je niet naar tevredenheid mee aan zijn muzikale “evolutie” en “meesterplan” mag je oprotten. Nu heeft de psychedelische rockband al ruim veertig bandleden versleten en kun je in ieder geval stellen dat het een onstabiele-, soms zelfs agressieve man is met een zeer persoonlijke visie. Hij vindt zichzelf een muzikale god, die talloze andere bands- en muziekstromingen beïnvloedt heeft. Ondanks alle grootspraak valt er wel te stellen dat de man zeker talent heeft. De multi-instrumentalist kan het daadwerkelijk allemaal zelf: een groot scala aan (vaak vreemde) instrumenten bespelen, zingen, opnemen, produceren en artwork maken. Het verschil qua geluid tussen de albums onderling valt daarbij sterk op. Met psychedelica aan de basis kan dit zich onder andere uitten in veelzijdige geluiden uit de hoek van shoegaze, pop, folk, singer-songwriter, wereldmuziek en een snufje country.

Nu wonend in Berlijn, met zijn vrouw en zoontje, is zelfs de drank- en drugsverslaving verdwenen en een groot gedeelte van de agressie ook. Onvoorspelbaar en grimmig blijven Newcombe en zijn muziek altijd, maar met de terugkeer van een aantal belangrijke medeoprichters lijkt de urgentie in de muziek weer een stuk groter. Op dit album maakt de band lichtvoetige psychedelische rock, met hier en daar een Oosters tintje. Het album is goed in het neerzetten van een constante sfeer,zodat het ook als één geheel aanvoelt. Vernieuwend of uitdagend klinkt het niet, maar het klinkt wel als een band met een zeer duidelijk eigen geluid. Toch duikt het onstabiele element bij flarden op bij dit album. Invloeden van triphop en een minutenlange fluitsolo voelen misplaatst aan en verstoren bovendien de sfeer die op de rest van het album zo consequent wordt doorgevoerd.

Conclusie; dit album had veel beter kunnen zijn. Het is een euvel dat wel vaker opduikt in het oeuvre van The Brian Jonestown Massacre. Bij het weglaten van een aantal nummers zouden ze dikwijls een perfect album kunnen maken, nu is het gewoon goed.

Tracklisting Revelation:

 1. Vad Hände Med Dem? (4:41)
 2. What You Isn’t (5:29)
 3. Unknown (1:56)
 4. Memory Camp (5:39)
 5. Days, Weeks and Moths (4:20)
 6. Duck and Cover (4:43)
 7. Food for Clouds (5:18)
 8. Second Sighting (3:41)
 9. Memorymix (4:36)
 10. Fist Full of Bees (5:46)
 11. Nightbird (3:26)
 12. Xibalba (3:23)
 13. Goodbye (Butterfly) (4:42)