The Brandos – Los Brandos
Door op 22 juni 2017

Band: Brandos
Album_title: Los Brandos
Genre: rootsrock
Release_date: 06/23/2017
Label: Blue Rose
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3679055
Los Brandos Brandos
3.5
3.5

Op het in 2000 opgedoekte Apollo Rock passeerden zeven jaar voordien The Brandos. Op het festival in Meerhout stonden ze naast Mother Earth en The Red Devils geprogrammeerd en aangevoerd door Dave Kincaid brachten ze een stevige rockende set die de vitale reputatie bevestigde. Halverweg de jaren tachtig  verhuisde Kincaid vanuit Seattle naar New York City, new wave domineerde  maar hij zoekt eerder aansluiting bij door gitaren aangestuurde rootsrock. Die vindt hij bij Soul Attack die op zoek waren naar een zanger en met zijn markante bulderstem zal Kincaid voortaan als zanger en gitarist samen met snarenman Ed Rupprecht The Brandos aanvoeren.

De naar de acteur Marlon Brando genoemde formatie maakte in ’87 indruk met het uit Honor Among Thieves gelichte Gettysburg. De tweede langspeler Trial By Fire wordt afgewezen door de platenfirma, uiteindelijk komt er in ’93 toch nog een opvolger met Gunfire At Midnight. Kincaid levert  telkens zowat alle materiaal aan dat tijdens de concerten met werk van John Fogerty wordt verweven, evenals de frontman van Creedence Clearwater Revival beschikt Kincaid over een gelijkaardig rauw stemtimbre.

Die forse strot is anno 2017 nog intact getuige de energieke opener van Los Brandos die met Senor Coyote uit de sloffen schiet. Spannend opgebouwde gitaarrock Querer a Los Ninos en  Magligna Presencia, waarbij het wah wah pedaaltje van Frank Giordano niet onberoerd blijft, springt haasje over met rustiger akoestisch werk. Hoofzakelijk in het Spaans zoals de titel al suggereert terwijl in de Engelstalige tracks zoals Woodstock Guitar het Spaanse accent  zwaar doorklinkt. De gitaarescapades balanceren tussen stemmige traditionele akoestische en geëlektrificeerde passages.

Opmerkelijk is de interpretatie van Astor Piazolla’s  en Jorge Luis Borges’ Jacinto Chiclana dat Kincaid samen met Marta Gomez in een Engelse vertaling brengt. Als uitsmijter wordt A Todo Dar een uit 1955 daterend Latino klassieker van Ignacio Jaime in een stampende punkrocker verwerkt die tijdens concerten ongetwijfeld hilarische toestanden garandeert.

Tracklisting Los Brandos:

1.Señor Coyote

2.Querer A Los Niños

3.Suffer In Silence

4.Woodstock Guitar

5.Jacinto Chiclana

6.Maligna Presencia

7.What Kind Of A World

8.Bella Encantadora

9.These Troubled Times

10.A Todoar D