Tesla – Twisted Wires And The Acoustic Sessions
Door op 08 augustus 2011

Band: Tesla
Album_title: Twisted Wires And The Acoustic Sessions
Genre: rock, akoestisch
Release_date: 07/25/2011
Label: Scarlet Records
Rating: Vier sterren (4)
Twisted Wires And The Acoustic Sessions Tesla
4
4

Twee decennia geleden zou deze schijf miljoenen exemplaren hebben verkocht, maar de tijden zijn veranderd. Geen enkele artiest of band haalt tegenwoordig nog de verkoopaantallen die in de jaren tachtig schering en inslag waren. Men mag al blij zijn als een tiende gehaald wordt. De akoestische shows die Tesla eind jaren tachtig en begin jaren negentig gaf waren een inspiratiebron en aanleiding voor MTV om een Unplugged televisieserie te maken waarin bekende artiesten optredens gaven in een akoestische setting. De Tesla cd Five Man Acoustical Jam ging miljoenen keren over de toonbank.

Tot medio jaren negentig was Tesla succesvol. De band ging bijna ten onder door het grungegeweld, maar bleef op een kort intermezzo in 1999 na actief. Het kwintet maakte nimmer een vervolg op hun succesalbum, maar eind juli was daar plotseling de cd Twisted Wires And The Acoustic Sessions. Op de cd staan de laatste zes liedjes die met origineel bandlid Tommy Skeoch (gitaar) werden opgenomen en zes nieuw opgenomen liedjes waaronder akoestische versies van ouder materiaal en twee compleet nieuwe liedjes.

Into The Now leent zich opmerkelijk goed voor een akoestische versie en klinkt meteen vertrouwd. Het nummer Hang Tough daarentegen kan niet tippen aan de versie op The Great Radio Controversy. Op het nieuwe 2nd Street laat Tesla horen sterk beïnvloed te zijn door de Beatles. Het is een goed, doch weinig opmerkelijk liedje. De akoestische versie van Edisons Medicine klinkt een stuk beter. Vooral het instrumentale middenstuk van het nummer dat verhaalt over de uitvinder waarnaar de band is vernoemd, luistert lekker weg. Na de klassieker What You Give en het eveneens nieuwe Better Off Without You valt op dat het oude materiaal toch een klasse beter is dan het nieuwere materiaal. Een nummer als Changes onderstreept dat nog eens. Changes hoort  gewoon in de bovenste regionen van de Top 2000 thuis, maar Nederlandse dj’s draaiden het liedje helaas nooit en door die voorgebakken keuzelijstjes zal het vermoedelijk nooit de erkenning krijgen die het verdient. Shine Away is ook zo’n toppertje. Paul Rude blijkt ook akoestisch een prima vervanger van Skeoch. Zijn spel op de oudere nummers doen niet onder voor dat van zijn voorganger.

Twisted Wires And The Acoustic Sessions laat horen dat Tesla nog steeds een prima pot muziek kan maken. Zanger Jeff Keith beschikt over een van de meest memorabele stemmen in het genre en gitarist Frank Hannon kan een aardig snaartje buigen. Vergelijkingen met Five Man Acoustical Jam zijn natuurlijk onvermijdelijk en vallen in het voordeel van de plaat uit 1991 uit, mede doordat die plaat een bijzonder sfeervolle livesetting had.

De reden waarom Tesla geen nummers meer schrijft van het niveau als op Mechanical Resonance, The Great Radio Controversy en Psychotic Supper heeft wellicht te maken met de vele side-projects van de muzikanten. Frank Hannon houdt zich bezig met een solocarrière en Moon Dog Mane, bassist Brian Wheat speelt ook in Soulmotor en gitarist Paul Rude heeft eveneens een eigen band. Hopelijk slagen de heren erin om in 2012 weer met een uitstekende studioplaat te komen. Tot die tijd vermaken we ons prima met dit schijfje.

Tracklisting Twisted Wires And The Acoustic Sessions

 1. Into The Now
 2. Hang Tough
 3. 2nd Street
 4. Edisons Medicine
 5. What You Give
 6. Better Off Without You
 7. Shine Away
 8. I Love You
 9. Changes
 10. A Lot To Lose
 11. Caught In A Dream
 12. Song And Emotion