Tenacious D herrijst als een feniks
Door op 15 maart 2012

Band: Tenacious D
Album_title: Rize Of The Fenix
Label: Sony

Op 11 mei verschijnt van Tenacious D het album Rize Of The Fenix, het eerste studioalbum in zes jaar tijd uit van de band, opvolger van The Pick Of Destiny (soundtrack bij de gelijknamige film) en het debuutalbum Tenacious D uit 2001.

Het is altijd een beetje moeilijk in te schatten hoe serieus we Tenacious D nu moeten nemen. Het uit komediant en acteur Jack Black en bevriende acteur/muzikant/presentator/komediant Kyle Gass bestaande duo noemt zichzelf gekscherend ‘The Greatest Band On Earth’, maakt liedjes die zo lichtvoetig zijn dat ze bijna wegzweven en gooit overal zo’n dikke knipoog op, dat het wel een parodie op een echte band moet zijn. Toch? Want tegelijkertijd pakt het tweetal steevast de zaken wel uiterst professioneel aan. Op album één hoorde je Dave Grohl (ex-Nirvana, Foo Fighters), toetsenist Page McConnell (Phish), gitarist Warren Fitzgerald (The Vandals) en bassist Steve McDonald (Redd Kross) terug en lag de productie in handen van de Dust Brothers.

Album twee was de soundtrack van de gelijknamige (en geflopte) film, waarin we – maar weer eens – Dave Grohl terug zagen, maar ook Ronnie James Dio en Meat Loaf. Allen zijn ook op de soundtrack te horen. Daar Tenacious D aanvankelijk was bedacht als sketch voor op televisie, lijkt het er nu vooralsnog op dat de band dezelfde route kiest als Blues Brothers eind jaren 70, begin jaren 80. Een fictieve band die zo uit de hand loopt dat het een echte wordt die op tournee kan. Dat gaat later dit jaar ook weer gebeuren, de band staat 3 juni in de HMH, maar eerst is er weer een nieuw album, waarop de band herrijst als een feniks na de flop van de film.

Rize Of The Fenix is geproduceerd door John Kimbrough en bevat gastoptredens van Dave Grohl (Halloooo, daar zijn we weer! Hij zat samen met Jack Black onlangs ook al in The Muppets) op drums, John Spiker (bass, piano, orgel) en John Konesky (elektrische gitaar). Het album is gemixt door John Spiker, die ook al jaren betrokken is bij de liveshows van de band. Tenacious D omschrijft Rize Of The Fenix zelf muzikaal als “a journey similar to that of Gandalf in The Lord of the Rings. We recorded down and dirty in a friend’s garage with a shoestring budget of 600 dollars, much like Nirvana’s first album Bleach or The Beatles’ first album Help. Rough and yet a masterpiece.” Wie vertelt hen dat Help album nummer vijf van The Beatles is? Rize Of The Fenix ligt 11 mei in de winkels.