Taste – I’ll Remember (boxset)
Door op 02 augustus 2015

Band: Taste
Album_title: I'll Remember
Genre: Rock
Label: Polydor
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3436844
I'll Remember Taste
5
5

Taste geldt als een van de belangrijkste powertrio’s van de late jaren zestig, naast Cream en de Jimi Hendrix Experience. Deze Ierse band onder leiding van Rory Gallagher nam vaak onverwachts afslagen richting countryblues, jazzrock en folk, maar speelde vooral behoorlijk heavy. Bovenal bezat Taste die typisch Ierse vuur, emotie, lyriek en rock ‘n roll. Gallagher zat creatief op een top van zijn kunnen, mede dankzij het uitstekende jazzy tegenspel van bas en drums. De CD-box I’ll Remember biedt een vrijwel compleet overzicht van het korte bestaan van deze baanbrekende band.

Slecht luisterende en vooringenomen muziekrecensenten betitelden Rory Gallagher (1948-1995) als bluesrockgitarist, maar bij Taste kwam zijn liefde voor jazz, folk, en andere muziekstijlen tot uiting. Verder speelde hij geweldig goed slide-gitaar, akoestische gitaar en Dobro en beheerste hij daarnaast de mandoline, bluesharp en saxofoon. Bovenal was hij een goede songschrijver en een podiumartiest die zijn publiek helemaal gek kon maken. In wezen was hij dus een multitalent.

Gallagher groeide op in het noordwestelijke graafschap Donegal en later in Cork. Hij luisterde naar de Amerikaanse radio en leerde zichzelf gitaar spelen, om zijn zang te begeleiden. Al jong wist hij de hand te leggen op de eerste Fender Stratocaster die ooit naar Ierland was gehaald. Dat was de afgetrapte gitaar waar hij tot aan zijn overlijden in 1995 altijd mee gezien werd, al bezat hij een flink aantal gitaren. Hij werd min of meer professioneel gitarist op 15-jarige leeftijd, in de Fontana Showband.

In augustus 1966 richtte de toen net 18-jarige virtuoos Taste op, met Eric Kitteringham op basgitaar en Norman D’amery op drums. Die formatie was slechts kort actief en de twee werden vervangen door Richard McCracken en John Wilson. In die bezetting bracht Taste de albums Taste (1969) en On The Boards (1970) uit.

De boxset I’ll Remember bevat uiteraard alle klassiekers, waaronder What’s Going On, Blister On The Moon, On The Boards, Born On The Wrong Side Of Time, Same Old Story, Dual Carriageway Pain en I’ll Remember. Het valt op dat het gitaarwerk bij Taste feller en experimenteler klonk en zijn teksten verontrustender dan tijdens zijn latere solowerk. Kenmerkend waren zijn hese, rauwe stem en de scheurende, gillende en dan weer heldere klanken uit zijn stratocaster. In Taste kreeg hij uitstekend tegenspel van jazzy drums en basloopjes. Van het vurige jazzrocknummer It Happened Before, It’ll Happen Again vind je hier verschillende alternatieve versies. In See Here zijn typisch Ierse traditionele muziekinvloeden te horen.

Het klinkt allemaal enorm rauw en direct, zonder opsmuk of effecten. Soms vloog Gallagher even uit de bocht, om zich gauw te herpakken. Je hoort watervallen van tonen; van Keltisch tot jazz en blues. Kenmerkend is ook de samenzang met zijn gitaar, bijvoorbeeld in Eat My Words en I’ll Remember.

Het beroemdste optreden van Taste vond plaats tijdens het festival op het Isle of Wight in 1970, waar ook The Who en Hendrix speelden. Laatstgenoemde was zeer onder de indruk van Gallagher’s woeste gitaarwerk. Kort daarna was het gedaan. Taste ging ten onder aan gedoe met managers en onderlinge conflicten. Gallagher wist wat hij wilde en was de bandleider, maar hij was bepaald geen conflictueuze figuur. Het uit elkaar gaan van Taste vond hij verschrikkelijk.

Kort na het eind van Taste bracht Gallagher een gelijknamig solodebuut en Deuce uit. Hierop zijn de folk- en jazzinvloeden uit Taste nog goed te horen. Het nummer At The Bottom van Taste nam hij opnieuw op in 1975 voor zijn studioplaat Against The Grain. Nadien ontwikkelde hij zich verder en bracht hij een respectabele reeks studio- en live-albums uit. In 1972 en 1974 werd hij door het Britse muziekblad Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld. Zijn gitaarspel bleef zich ontwikkelen, maar zo furieus en avontuurlijk als bij Taste werd het nooit meer.

Van roem moest de aardse en bescheiden gitarist weinig hebben. Roem veranderde generatiegenoten in onbenaderbare showbizzpersoonlijkheden, wat ten koste ging van hun creativiteit en ontwikkeling, vond hij. Begin jaren negentig ging zijn gezondheid achteruit, door een combinatie van drank en vooral overmatig medicijngebruik. Hij was volledig op van het jarenlange toeren en had nooit langdurige relaties gehad. Gallagher overleed in juni 1995 aan de complicaties van een levertransplantatie. Enkele jaren later verscheen het akoestische album Wheels Within Wheels, waarop hij te horen is met andere folkgrootheden, zoals Bela Fleck, Martin Carty, Lonnie Donegan, Bert Jansch en The Dubliners.

Live kwam Taste nog beter uit de verf dan in de studio, vooral door het geweldige improvisatievermogen van de drie muzikanten. Van de vier CD’s in deze box vind ik de vroege opnamen nog het minst. Daarop lijkt Gallagher in de voetstappen van John Mayall’s Bluesbreakers te willen treden en speelt Taste vooral Chicagoblues, al hoor je ook vroege versies van de latere klassiekers.

Verantwoordelijk voor dit schitterende en nagenoeg complete overzicht, met een hoop oud beeldmateriaal, alternatieve versies en live-opnamen, is Daniel Gallagher. Hij is de zoon van Rory’s broer Donal, destijds manager en nu beheerder van de muzikale nalatenschap.

Tracklisting I’ll Remember (boxset):

CD1:

 1. Blister On The Moon
 2. Leavin’ Blues
 3. Sugar Mama
 4. Hail
 5. Born On The Wrong Side Of Time
 6. Dual Carriageway Pain
 7. Same Old Story
 8. Catfish
 9. I’m Moving On
 10. Blister On The Moon (Alternate Version)
 11. Leavin’ Blues (Alternate Version)
 12. Hail (Alternate Version)
 13. Dual Carriageway Pain (Alternate Version / No Vocals)
 14. Same Old Story (Alternate Version)
 15. Catfish (Alternate Version)

CD2:

 1. What’s Going On
 2. Railway And Gun
 3. It’s Happened Before, It’ll Happen Again
 4. If The Day Was Any Longer
 5. Morning Sun
 6. Eat My Words
 7. On The Boards
 8. If I Don’t Sing I’ll Cry
 9. See Here
 10. I’ll Remember
 11. Railway And Gun (Off The Boards Mix)
 12. See Here (Alternate Version)
 13. It’s Happened Before, It’ll Happen Again (Beat Club TV Audio / Take 2)
 14. If The Day Was Any Longer (Beat Club TV Audio)
 15. Morning Sun (Beat Club TV Audio) It’s Happened Before, It’ll Happen Again (Beat Club TV Audio)

CD3:

 1. What’s Going On (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 2. Sugar Mama (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 3. Gamblin’ Blues (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 4. Sinner Boy (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 5. At The Bottom (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 6. She’s Nineteen Years Old (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 7. Morning Sun (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 8. Catfish (Live In Konserthuset Stockholm, Sweden / 1970)
 9. I’ll Remember (BBC Live In Concert / Paris Theatre, London / 1970)
 10. Railway And Gun (BBC Live In Concert / Paris Theatre, London / 1970)
 11. Sugar Mama (BBC Live In Concert / Paris Theatre, London / 1970)
 12. Eat My Words (BBC Live In Concert / Paris Theatre, London / 1970)
 13. Catfish (BBC Live In Concert / Paris Theatre, London / 1970)

CD4:

 1. Wee Wee Baby (Demo)
 2. How Many More Years (Demo)
 3. Take It Easy Baby (Demo)
 4. Pardon Me Mister (Demo)
 5. You’ve Got To Pay (Demo)
 6. Norman Invasion (Demo)
 7. Worried Man (Demo)
 8. Blister On The Moon (“Major Minor” Single Version)
 9. Born On The Wrong Side Of Time (“Major Minor” Single Version)
 10. Summertime (Live At Woburn Abbey Festival, UK / 1968)
 11. Blister On The Moon (Live At Woburn Abbey Festival, UK / 1968)
 12. I Got My Brand On You (Live At Woburn Abbey Festival, UK / 1968)
 13. Medley: Rock Me Baby / Bye Bye Bird / Baby Please Don’t Go / You Shook Me Baby (Live At Woburn Abbey Festival, UK / 1968)